2 maja 2016

Chleb orkiszowo- żytni wieloziarnisty

 
Bardzo lubię chleby z dużą ilością ziarenek, nasion i przede wszystkim, które wypiekane są z mąki mało oczyszczonej. Uwielbiam, gdy pod zębami chrupie mi słonecznik, pestki dyni czy siemię lniane. Dzisiaj przepis na chlebek orkiszowo-żytni wieloziarnisty, spełniający moje wszystkie powyższe wymagania. Ma zwarty, ciężki miąższ i chrupiącą skórkę. Przepis zmodyfikowałam z książki Konrada Gaca „Kuchnia fit". Bardzo polecam!

 
Składniki:
 
Ciasto:
30 g świeżych drożdży
250 ml ciepłej wody
250 g mąki żytniej
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/3 szkl siemienia lnianego
1/3 szkl pestek słonecznika
1/3 szkl pestek dyni
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
 
Dodatkowo:
odrobina wody do wysmarowania chlebka
wymieszane ziarna: słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam itp. do obsypania chleba


Przygotowanie:

Ciasto: Drożdże rozpuścić w 50 ml letniej wody z dodatkiem 2 łyżek mąki żytniej. Wymieszać i odstawić na 20-30 minut do podwojenia objętości.

Do wyrośniętych drożdży wsypać obydwie mąki, wszystkie nasiona, miód, sól oraz wlać resztę wody. Wszystko dobrze wymieszać w misce, a następnie zagnieść na stolnicy do uzyskania zwartej kuli ciasta. W razie potrzeby podsypać ciasto mąką lub dolać odrobinę wody.

Ciasto umieścić w misce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko zagnieść rękami i uformować w podłużny bochenek, który włożyć do keksówki o długości ok. 30 cm i odstawić do napuszenia na około 60 minut.

Napuszony bochenek spryskać lub wysmarować wodą i posypać wymieszanymi ziarnami. Piec w 200 st.C przez około 30-40 minut. Chlebek jest dobrze upieczony, gdy uderzony od spodu wyda głuchy odgłos. Po tym czasie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

1 komentarz:

Printfriendly