23 maja 2016

Ciasto (Nie)typowe jabłuszko

 
Troszkę pracochłonne, ale za to jakie smakowite i efektowne! Mowa oczywiście o "(Nie)typowym jabłuszku" :) Ciasto składa się z kilku warstw herbatników przełożonych przepysznym, cytrynowym kremem budyniowym, aromatyczną masą jabłkową i delikatną pomarańczową pianką. Mnóstwo smaków nieprawdaż? Nie przejmuj się, one wszystkie naprawdę dobrze ze sobą współpracują. Polecam!

 
Składniki: (na keksówkę o wymiarach 30x12 cm)
 
Pianka:
200 g śmietanki kremówki 30%
1 galaretka pomarańczowa
1 szkl wrzątku
 
Masa jabłkowa:
 700 g jabłek
 3/4 szkl wody
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
1 galaretka cytrynowa
 
Krem cytrynowy:
 1/2 szkl. soku z cytryny (3-4 cytryny)
1/2 szkl wody
150 g cukru 
 1 budyń waniliowy
 150 g miękkiego masła
 
 Dodatkowo:
 ok. 250 g herbatników (użyłam kakaowych i maślanych)
cynamon do oprószenia
 
 
Przygotowanie:
 
Pianka: Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia (najlepiej do lodówki- będzie szybkiej). Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo wlewać tężejącą galaretkę i miksować na średnich obrotach miksera.
 
Keksówkę o wymiarach 30x12 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dno wyłożyć piankę, wyrównać i przykryć warstwą herbatników. Wstawić do lodówki. 
 

Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać ze skórki i gniazd nasiennych, a następnie zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondelka, zalewając wodą oraz sokiem z cytryny i dodając łyżeczkę cynamonu. Wszystko dusić na małym ogniu, aż masa się zagotuję, a jabłka zmiękną (ok. 10 minut). Do gorącej masy wsypać galaretkę i dobrze wymieszać, aż się rozpuści.  Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia, po czym wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
 
W międzyczasie przygotować krem cytrynowy: sok, 1/4 szkl wody oraz cukier zagotować w garnuszku. W reszcie wody rozpuścić proszek budyniowy. Mieszankę wlać do gotującej się wody z sokiem i cukrem, energicznie mieszając, gotować do zgęstnienia masy. Gdy uzyskamy konsystencje gęstego budyniu, zdjąć garnuszek z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
 
Miękkie masło utrzeć do jasności. Stopniowo, łyżka po łyżka dodawać budyń, cały czas miksując do uzyskania jednolitego, puszystego kremu. Krem umieścić w lodówce.
 
Gdy jabłkowa masa zacznie gęstnieć, wyłożyć połowę na herbatniki w keksówce i ponownie przykryć herbatnikami. Na nie rozsmarować krem cytrynowy, znowu herbatniki, reszta masy jabłkowej i ostatnia warstwa herbatników. Keksówkę z ciastem przykryć folią spożywczą, by ciasto nie nabrało zapachów z lodówki. Schłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc.

 
Gdy ciasto stężeje wyjąć je z formy- odwrócić keksówkę do góry nogami i ściągną folię. Wierzch posypać cynamonem.

W skrócie ma to wyglądać tak:
pianka
herbatniki
masa jabłkowa
herbatniki
krem cytrynowy
herbatniki
masa jabłkowa
herbatniki

Smacznego! :)
 
Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi stąd- klik.
 

5 komentarzy:

  1. Ale kusząco i apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam.....smaczne...dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly