20 maja 2016

Gryczane babeczki z bananami i orzechami


Dzisiaj babeczki w wersji FIT! Mąka pszenna zastąpiona bezglutenową gryczaną, biały cukier- cukrem trzcinowym, a rolę jajek odegrały tu banany. Musicie upiec te babeczki już teraz! Roboty z nimi bardzo mało, a smak powalający. Polecam! ;)
 
 
Składniki: (na ok. 12 sztuk)
 
Suche:
1 szkl mąki bezglutenowej gryczanej
1 szkl cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 szkl orzechów włoskich
 
Mokre:
3 banany, rozgniecione widelcem na "papkę"
1/2 szkl oleju rzepakowego
1/4 szkl mleka sojowego
1/4 szkl ciepłej wody
1 łyżka soku z cytryny 
 
 
Przygotowanie:
 
Suche składniki wymieszać w misce, w innej wymieszać składniki mokre. Zawartość obydwu misek połączyć mieszając łyżką.
 
Powstałą masę przelać do 3/4 wysokości papilotek umieszczonych w formie na muffinki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20-25 minut, aż babeczki wyrosną i ładnie się zarumienią.
 
Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
 
 Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Fit Słodkości"

2 komentarze:

  1. porywam jedną..no dobra...albo i dwie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie smaków, poproszę jedną taką babeczkę na spróbowanie :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly