21 maja 2016

Jaglanka z żurawiną i nutą wanilii

 
Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak cenne składniki się w niej kryją. Zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka i wysoką zawartością witamin z grupy B, a także sporo miedzi i żelaza. Ja do kaszy jaglanej przekonałam się rok temu. Od tego czasu bardzo często gości u mnie na śniadanie i obiad. Raz na słodko, raz wytrawnie. Dzisiaj zapraszam Was na pyszną jaglankę z żurawiną i nutą wanilii. Proste i szybkie w przygotowaniu danie, które znakomicie sprawdzi się na śniadanie. Polecam! :)

 
Składniki:
 
Jaglanka:
1 szkl kaszy jaglanej
2 szkl mleka
1 szkl wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka masła
laska wanilii
 
Dodatkowo:
1 szkl  żurawiny
2 łyżeczki cukru
1 łyżka wody
 
 
Przygotowanie:
 
Kaszę przelać zimną, a następnie wrzącą wodą. Do garnka wlać wodę, mleko oraz wsypać ziarenka wanilii i kaszę. Gotować do zmięknięcia kaszy (ok. 15 minut) co jakiś czas mieszając, by kasza się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, dodać masło oraz miód, przykryć pokrywką i pozostawić pod przykryciem na 5 minut.
 
W międzyczasie zagotować żurawinę z cukrem i wodą, aż puści sok.
 
Ugotowaną kaszę przelać do miseczki, udekorować żurawiną. Smacznego! 
 
Inspiracja/ źródło: klik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly