31 maja 2016

Kostka alpejska

 
Kostka alpejska to ciasto jak z obrazka! Składa się z ciemnego kakaowego biszkoptu, słodkiej masy krówkowej z bezami oraz bitej śmietany usztywnionej żelatyną. Całość posypana jest startą czekoladą. Patrząc na ciasto po raz pierwszy, można odnieść wrażenie, że jest bardzo podobne do ciasta 3 Bit. Nie jest to do końca prawdą, choć górna warstwa śmietany i starta czekolada jest identyczna ;)
Kostka alpejska jest ciachem słodkim i bardzo eleganckim. Ładnie się prezentuje i zachęca do spróbowania. Gorąco polecam Wam ten przepis, który krąży w sieci od bardzo dawna. Ja wprowadziłam do niego jednak kilka zmian, m.in. zmniejszyłam ilość bez w masie krówkowo-bezowej, gdyż uważam, że jest już ona wystarczająco słodka :)

 
 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm)
 
Biszkopt ciemny:
4 jajka
1/2 szkl cukru
2 czubate łyżki naturalnego kakao
1/2 szkl mąki pszennej tortowej
 
Masa kajmakowo- bezowa:
200 g miękkiego masła
1 puszka masy kajmakowej (400 g)
ok. 200 g białych bez (ja dałam mniej, ale można dać więcej. Moim zdaniem masa jest już wystarczająco słodka)
 
Masa śmietankowa:
500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny+3 łyżki zimnej wody
 
Dodatkowo:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, startej
 
 
Przygotowanie:
 
Biszkopt ciemny: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując (piana nie może opaść!). Mąkę i kakao przesiać, wsypać do piany, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.

 Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez około 20-25 minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony). Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
 
Masa kajmakowo-bezowa: Miękkie masło utrzeć do puszystości, pod koniec ucierania, łyżka po łyżce dodawać kajmak, cały czas miksując. Na koniec wsypać pokruszone bezy i delikatnie wmieszać je do masy. Masę rozprowadzić po biszkopcie, który jeśli chcemy, możemy wcześniej naponczować, np. herbatą z cukrem i cytryną. Ciasto włożyć do lodówki.

Masa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą, a po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by rozpuścić żelatynę. Przestudzić.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, zmiksować. Do przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki ubitej śmietany, dobrze wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do śmietany. Od razu zmiksować na najwyższych obrotach miksera.

Masę śmietankową wyłożyć na masę kajmakowo-bezową. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą.

Alpejską kostkę wstawić do lodówki na kilka godzin, by poszczególne warstwy stężały. Najlepiej na całą noc. Smacznego!
 
 

9 komentarzy:

  1. Aż ślinka cieknie, wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda! ;) Ja bym jeszcze ten słodki smak złamała jakimś kwaśnym dżemem między biszkoptem a masą krówkowo-bezową :) np. porzeczkowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się bardzo elegancko :) Na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja uwielbiam takie ciasta! Wygląda przepysznie, a połączenie bez z masą krówkową to zdecydowanie coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/


    OdpowiedzUsuń

Printfriendly