1 maja 2016

Kuleczki Bounty


Smakują jak kupne batoniki Bounty, które już chyba każdy z nas miał okazję spróbować ;) Małe, słodkie, obłędnie kokosowe kuleczki oblane czekoladą. Nikt się im nie oprze! :D Przypominam również, że na blogu znajdziecie przepis na Ciasto Bounty. Nieskromnie powiem, że jest to najpopularniejszy przepis na Nastoletnich! Serdecznie polecam!


Składniki: (na ok. 30 sztuk)

1/2 szkl mleka
70 g masła
90 g cukru pudru
kilka kropel aromatu waniliowego
200 g wiórek kokosowych
200 g mlecznej czekolady
1 łyżeczka oleju


Przygotowanie:

Mleko podgrzać w garnuszku. Gdy będzie ciepłe, dodać do niego masło, cukier puder oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się stopi, a cukier puder rozpuści. Następnie wsypać wiórki kokosowe i cały czas mieszając gotować jeszcze przez kilka minutek do powstania gęstej masy. Wiórki powinny wchłonąć cały płyn. Tak przygotowaną masę kokosową zdjąć z ognia i odstawić na 5-10 minut, po czym nabierając łyżeczką porcje masy, formować w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je np. na deseczce z kawałkiem folii spożywczej (patrz zdjęcie poniżej) i schłodzić w lodówce minimum 60 minut. Im dłużej, tym lepiej. U mnie kuleczki chłodziły się ok. 5 godzin ;).
 

Czekoladę wraz z łyżeczką oleju rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Każdą kokosową kuleczkę zanurzyć w czekoladzie i odstawić do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Mam wszystko, co potrzeba - chętnie dzisiaj wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm... Wyglądają przepysznie �� Na pewno niedługo wypróbuję ��

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm robię kolejny raz 😊 są mega pyszne! Polecam ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Życzę smacznego!
      Pozdrawiam <3

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly