7 maja 2016

Lody śmietankowe

 
W taką pogodę nie może być inaczej! Domowe lody śmietankowe, które w łatwy sposób przyrządzicie w domu, nawet bez maszynki. Idealnie kremowe i śmietankowe. Ich przygotowanie to zaledwie kilka minut+ chłodzenie. To jak... skusisz się? :D
 
 
Składniki:
 
250 ml śmietanki kremówki 30%
50 ml zimnego mleka
2 jajka
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
 
 
Przygotowanie:
 
Przygotować trzy miski. Białka oddzielić od żółtek. W pierwszej misce ubić na sztywno kremówkę, wlewając pod koniec strumyczkiem zimne mleko oraz kwaśną śmietanę. W drugiej misce ubić na sztywno białka, dodając pod koniec połowę cukru pudru, a w trzeciej ubić do jasności i puszystości żółtka z resztą cukru pudru. Zawartości wszystkich trzech misek delikatnie ze sobą połączyć, np. przy pomocy szpatułki lub łyżki.
 
 
Tak przygotowaną śmietankową masę przelać do plastikowego pojemnika, szczelnie go zamknąć i umieścić w zamrażalce na minimum 10 godzin. Dobrze jest kilka razy wyjąć pojemnik i zmiksować lody, by nie utworzyły się w nich kryształki lodu. Przechowywać w zamrażalce. Smacznego!
 

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe lody,śmietankowe lub waniliowe, w tym roku jeszcze nie robiłam. Chętnie wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam !!! Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne te lody! Zapomniałem tylko o waflach ;p

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly