3 maja 2016

Muesli dr Birchera- owsianka bez gotowania

 
 
Owsianka bez gotowania- doskonały pomysł na śniadanie dla osób, które nigdy rano nie mają na nic czasu. Jeśli jesteś typem człowieka, który zawsze wstaję na ostatnią chwilę, a do pracy szykuje się w ekspresowym tempie, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Jak wiadomo śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To on zapewnia nam energie na cały nadchodzący dzień i ma wpływ na nasze samopoczucie, zdrowie i powodzenia w pracy, na uczelni czy też w szkole. Taką owsiankę wystarczy zalać wieczorem sokiem jabłkowym, a rano tylko wymieszać ze startym jabłkiem i podawać z owocami. Gotową owsiankę można również przełożyć do słoiczka czy pudełeczka śniadaniowego i wziąć do pracy. W przerwie sprawdzi się rewelacyjnie! Serdecznie polecam ;)
 
 
Składniki: (na 2 porcje)
 
100 g płatków owsianych
180 ml soku jabłkowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
1 łyżka miodu
1 małe jabłko, starte
4 łyżki płatków kokosowych (można zastąpić wiórkami kokosowymi)
2 kiwi
 
 
Przygotowanie:
 
Wieczorem:
Płatki owsiane zalać sokiem jabłkowym i miodem. Odstawić na całą noc pod przykryciem w chłodne miejsce, np. do lodówki lub na parapet koło okna.
 
Następnego dnia rano:
Do napęczniałych płatków dodać obrane i starte na drobnych oczkach jabłko, dobrze wymieszać. Tak przygotowaną owsiankę przełożyć do dwóch miseczek. Podawać z pokrojonymi w plasterki kiwi oraz płatkami kokosowymi. Oczywiście owsiankę można zajadać ze swoimi ulubionymi owocami oraz wzbogacić ją o orzechy, pestki dyni, słonecznika czy migdały. Można ją również przełożyć do pudełka śniadaniowego lub słoiczka i wziąć ze sobą do pracy jako drugie śniadanie. Smacznego!
 

5 komentarzy:

Printfriendly