11 maja 2016

Muffiny bananowe z czekoladą

 
Banany z czekoladą pasują do siebie jak dwie krople wody tak, jak bita śmietana z truskawkami czy jabłka z cynamonem. To nie może nie smakować! Przepis na te muffiny pochodzi ze strony Nigelli Lawson (klik). Powiem wprost- są doskonale! Wilgotne, słodkie i bardzo bananowe. Ja użyłam do nich czekolady z nadzieniem orzechowych, która jeszcze dodatkowo podkreśliła znakomitość tych muffinek. Serdecznie polecam upiec. Duży efekt, przy minimalnym wysiłku :)
 
 
Składniki: (na ok. 12 sztuk)
 
3 dojrzałe banany (najlepiej z czerniejącą skórką) 
125 ml oleju roślinnego
2 średniej wielkości jajka
250 g mąki pszennej
100 g cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g posiekanej czekolady (użyłam czekolady z nadzieniem orzechowym)
 
 
Przygotowanie:
 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka i olej powinny być wyjęte z lodówki na minimum 2 godziny przed użyciem.
 
 
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Banany rozgnieść widelcem do powstania papki, odstawić na bok. Jajka i olej ubić do puszystości. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać, a następnie dodać do ubitych jajek. Na koniec do masy wmieszać rozgniecione banany i posiekaną czekoladę (zostawcie kilka kawałków na bok).
 
 
Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami nałożyć masę (do ok. 3/4 wysokości). Do każdej dodatkowo wcisnąć po kilka kawałków odstawionej czekolady.
 
Piec przez ok. 20-25 minut, aż muffinki ładnie wyrosną i się zezłocą. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly