4 maja 2016

Otrębowe bułeczki

 
 
Sprawdzonych przepisów na domowe bułki nigdy za wiele! Wiecie, co jest niesamowite w tych otrębowych bułeczkach? To, że przy pomocy tak niewielu składników można przygotować takie pyszności. Bułeczki są leciutkie, puszyste i bardzo otrębowe. Sposób ich formowania przedstawiłam Wam na zdjęciu niżej. Mam nadzieję, że ułatwi Wam to sprawę ;) Bułki można zajadać zarówno na słodko, jak i na słono, ale najlepiej smakują tuż po upieczeniu, gdy przestygną. A przepis zaczerpnęłam stąd. Podaję go z moimi małymi modyfikacjami. Polecam!
 
 
Składniki: (na ok. 8 sztuk)
 
Ciasto:
15 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
190 g ciepłej wody
300 g mąki pszennej typ 650
50 g otrębów owsianych
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
 
Dodatkowo:
2-3 łyżki otrąb owsianych do obsypania bułeczek
1 żółtko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Drożdże rozpuścić w ¼ szkl ciepłej wody. Dodać 2 łyżki mąki oraz cały cukier, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrabiać około 5-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. Można wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.
 
Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na ok. 60-90 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
 
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami i podzielić na około 8 równych części. Z każdej zrobić długi wałek, a następnie luźny węzeł. Jeden z końców zwinąć od góry do dołu, a drugi od dołu do góry (patrz zdjęcie poniżej). Bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 40-60 minut do napuszenia.
 
 
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać otrębami. Piec przez ok. 15-20 minut do ładnego zezłocenia.
 
 Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego! 
 

2 komentarze:

  1. Wyglądają smakowicie, chyba wykorzystam przepis ^.^

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe pieczywo, ale zazwyczaj stosuję mąkę pełnoziarnistą :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly