6 maja 2016

Pizza Margherita

 
Pizza Margherita jest najpopularniejszą i najprostszą wersją pizzy. Jej podstawowymi składnikami są: pomidory, ser mozzarella oraz bazylia. Uwielbiana przez dzieci i nie tylko! Pizza z tego przepisu jest w wersji Nastoletnich Wypieków. Co to znaczy? To, że jest prosta i szybka do zrobienia, ma składniki, które dostępne są w naszych sklepach, no i przede wszystkim jest bardzo smaczna! Brzegi spodu są chrupiące, środek miękki. Ma ciągnący ser i błyskawiczny sos pomidorowy. Polecam! :)
 
 
Składniki: (na 2 pizze o średnicy ok. 30 cm)
 
Ciasto:
10 g suchych drożdży
410 g mąki pszennej
250 ml letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:
200 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz, majeranek
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany

Dodatkowo:
300 g sera mozzarella
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
liście świeżej bazylii do podania (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce. Wyrabiać przez ok. 10 minut, aż do uzyskania sprężystego i nieklejącego się ciasta.* Można ręcznie bądź mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości.**
 
 
Po tym czasie ciasto podzielić na 2 równe części. Z każdej uformować okrągłe spody do pizzy. Umieścić je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, można podsypywać mąką.
 

Sos pomidorowy: Koncentrat wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.

Placki posmarować sosem, posypać startym serem mozzarella, posolić i skropić oliwą z oliwek. Odstawić na 20 minut do lekkiego napuszenia.
 
 
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 250 st.C. Pizze piec przez ok. 10 minut, aż boki się zarumienią, a ser roztopi. Upieczone wyjąć i od razu podawać. Można posypać świeżą bazylią. Smacznego!
 
*Zamiast suchych drożdży można użyć świeżych, jednak należy pamiętać, by przed dodaniem ich do reszty składników sporządzić z nich rozczyn.
**Ciasto można wyrobić wieczorem i pozostawić w lodówce na noc do wyrastania).

2 komentarze:

Printfriendly