28 maja 2016

Placuszki z brązowego ryżu+ spotkanie z Kingą Paruzel

 
Tak jak już pisałam na Fb, 25 marca w katowickim Empiku odbyło się autorskie spotkanie z uczestniczką i finalistką 1. edycji programu MasterChef, blogerką kulinarną oraz autorką książek Kingą Paruzel. Pani Kinga jest osobą niezwykłą, pełną pasji i determinacji. Jej przepisy, zdjęcia i książki są perfekcyjne w każdym calu! Głównym motywem środowego spotkania była nowa książka Pani Kingi "Fit Słodkości", którą każdy po spotkaniu mógł zakupić wraz z podpisem autorki. Nie zabrakło również wspólnych zdjęć, które są piękną pamiątką na całe życie. Poniżej kilka zdjęć ze spotkania. Zdjęcia autorstwa Pani fotograf o pseudonimie Fotosumka, która zgodziła się na opublikowanie ich na Nastoletnich! Jeszcze raz bardzo dziękuję :)
 
 
 
A gdy książka "Fit Słodkości" trafiła w moje ręce, nie czekając na nic, zaczęłam testowanie przepisów! Już dziś dzielę się z Wami przepisem na placuszki z mąki z brązowego ryżu. Szybko i zdrowo.. to lubię! :) Gorąco polecam.

 
Składniki: (na ok. 8 sztuk)
 
1 duże jajko
1/2 szkl jogurtu naturalnego
1 łyżeczka syropu klonowego (ewentualnie miodu)
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 szkl mąki z brązowego ryżu*
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli morskiej
 
 
Przygotowanie:
 
Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Zawartość obydwu misek połączyć na gładką masę.
 
 
 
Porcje masy nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię (można ją lekko natłuścić olejem, ale nie to konieczne- olej jest już zawarty w masie). Placuszki smażyć z obu stron do ładnego zarumienienia. Podawać na ciepło z dowolnymi owocami. U  mnie pomarańcze i dodatkowo sezam do posypania :) Smacznego!
 
*mąkę z brązowego ryżu można zakupić lub zrobić samemu w domu. Wystarczy zmielić, np. w młynku do kawy lub w malakserze brązowy ryż do konsystencji mąki.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly