26 maja 2016

Prosty tort śmietankowy z truskawkami

 
Dzisiaj swoje święto obchodzą nasze Mamy! Ja w tym roku, dla swojej Mamy, upiekłam tort, który zawiera jej ulubione smaki: bitą śmietanę, truskawki i co ważne, jest na jasnym cieście (Mama nie przepada za czekoladowymi słodkościami ;)). Pierwsza degustacja już się odbyła i powiem Wam, że tort Mamie bardzo zasmakował. A przepis jest naprawdę prosty i nieskomplikowany. Dzięki pomysłowemu ułożeniu truskawek tort nabiera elegancji i swym wyglądem zachęca do spróbowania. Serdecznie polecam! A wy co przygotowaliście w ten wyjątkowy dzień? :)
 
 
Składniki:
 
Ciasto waniliowe:
200 g miękkiego masła
3/4 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 jajka
100 ml mleka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
280 g mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Krem śmietankowy:
400 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej
3 łyżki cukru pudru
100 g serka mascarpone
2 łyżeczki żelatyny+ 4 łyżki zimnej wody
 
Dodatkowo:
400 g truskawek
cukier puder do oprószenia
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto waniliowe: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne. W innym przypadku z piekarnika możemy wyjąć zakalca. Więcej o nim przeczytasz tutaj--> (klik). Miękkie masło utrzeć mikserem do puszystości i jasności. Pod koniec wsypać cukier i cukier waniliowy, nadal ubijać. Następnie wbić po kolei jajka, za każdym razem miksując oraz wlać ekstrakt z wanilii i strumyczkiem mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać je do maślanej masy i krótko zmiksować, aż składniki się połączą.
 
Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm, której dno wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy niczym nie wykładać). Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30-35 minut. Gdyby ciasto zaczęło rosnąć z górką, należy zmniejszyć temperaturę do 170 st.C i dalej piec. Piec do tzw. suchego patyczka.
 
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do studzenia. Ostudzone przekroić na 2 blaty. W razie potrzeby wierzch górnego blatu przyciąć, by nie było "górki".
 
 
Krem śmietankowy: Żelatynę zalać zimną wodą, po czym umieścić na kilka sekund w mikrofalówce, by żelatyna się rozpuściła. Dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i serek mascarpone. Do letniej żelatyny dodać 1 łyżkę ubitej śmietany i energicznie wymieszać (zapobiegnie to zwarzeniu się kremu). Następnie całą żelatynę wlać do śmietany i krótko zmiksować na najwyższych obrotach miksera. Krem będzie szybko tężeć, więc trzeba teraz pracować z nim dosyć szybko...
 
Dolny blat ciasta waniliowego umieścić w tortownicy, w której był pieczony (najlepiej wyłożyć tortownicę folią spożywczą lub aluminiową). Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić w pół (garść pozostawić do dekoracji). Połówki truskawek "przyklejać" do góry nogami do boków formy (patrz zdjęcia). Środek tortu oraz przestrzenie między truskawkami wypełnić kremem śmietankowym, pozostawiając kilka łyżek do dekoracji. Na kremie umieścić drugi blat ciasta waniliowego i dobrze docisnąć, by wartswy się ze sobą połączyły. Wierzch tortu wysmarować pozostawionym kremem i udekorować truskawkami. Dodatkowo truskawki można oprószyć cukrem pudrem.
 
Tort schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!
 

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niestety lekko na zakalcowaty :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daje taki pozór, gdyż tort jest na cieście na bazie masła, a nie na biszkopcie :-) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Jak tylko kupie truskawki biore sie za pieczenie 😉

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly