26 maja 2016

Prosty tort śmietankowy z truskawkami

 
Najprostszy tort z bitą śmietaną i truskawkami na leciutkim jak chmurka jasnym biszkopcie. Truskawki ułożone w taki sposób- na bokach tortu wyglądają niecodziennie i nadają wypiekowi uroku. Serdecznie polecam!
 
 
Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm)

Biszkopt:
3 jajka rozmiar L
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
80 g mąki pszennej tortowej, przesianej

Masa śmietankowa:
350 g śmietanki kremówki 36%
5 kopiastych łyżek cukru pudru
150 g serka mascarpone
150 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka żelatyny+ 30 ml zimnej wody

Poncz:
1/2 szkl wody z cukrem, cytryną i odrobiną aromatu waniliowego (lub dowolnie, np. alkohol)

Dodatkowo:
500 g truskawek
 
 
Przygotowanie:

Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.

Masę przelać tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno formy). Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

Po ostudzeniu przekroić biszkopt na 2 równe blaty nasączając je wodą z cukrem, cytryną i aromatem lub jeśli wolicie- dowolnym alkoholem.
 

Masa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą, po czym umieścić na kilka sekund w mikrofalówce, by żelatyna się rozpuściła. Dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

Serek mascarpone zmiksować krótko mikserem, a następnie połączyć z jogurtem greckim. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i mascarpone z jogurtem.

Do letniej żelatyny dodać 1 łyżkę msy śmietankowej i energicznie wymieszać (zapobiegnie to zwarzeniu się kremu). Następnie całą żelatynę wlać do kremu i krótko zmiksować na najwyższych obrotach miksera. Krem będzie szybko gęstnieć, więc trzeba pracować z nim dosyć szybko.

 
Pierwszy nasączony blat biszkoptu położyć na parterze i zapiąć w obręcz tortownicy, w której był pieczony. Wysmarować go niewielką ilością masy śmietankowej. Połówki truskawek poukładać dookoła biszkoptu przy obręczy rozcięciem na zewnątrz. Teraz pokryć truskawki  i przestrzenie między nimi resztą masy (odstawiając ok. 3 łyżki na wierzch tortu), wyrównać i przykryć II nasączonym biszkoptem. Całość lekko docisnąć dłonią.

Na górę tortu wyłożyć pozostałą masę śmietankową. Tort udekorować dużą ilością truskawek- w całości, pokrojonymi w połówki lub kawałki, jak wolicie.

Tort schłodzić kilka godzin w lodówce, by masa  nabrała odpowiedniej konsystencji. Smacznego!
 

7 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niestety lekko na zakalcowaty :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daje taki pozór, gdyż tort jest na cieście na bazie masła, a nie na biszkopcie :-) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Witam, przepis został zmodyfikowany. Zapraszam do zapoznania się z odświeżoną wersją. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Jak tylko kupie truskawki biore sie za pieczenie 😉

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly