22 maja 2016

Pszenno-kukurydziany chleb z makiem

 
Który to już chleb na blogu... aż trudno zliczyć ;) Tym razem pszenno- kukurydziany z makiem. Prosty, bo na drożdżach i bardzo smaczny. Miąższ ma raczej puszysty, a skórkę jak zwykle chrupiącą. Polecam!
 
 
Składniki: (na jeden bochenek)

Rozczyn:
25 g świeżych drożdży
1/4 szkl ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki pszennej

Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki soli
1 szkl ciepłej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki maku


Przygotowanie:

Rozczyn: Drożdże wkruszyć do 1/4 szkl ciepłej wody. Dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut (więcej o rozczynie przeczytasz tutaj).
 

Ciasto: Obydwie mąki wsypać do dużej miski. Dodać sól, mak, olej oraz wyrośnięty rozczyn. Zacząć wyrabiać, dolewając strumyczkiem wodę. Można to robić ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Prawidłowo wyrobione  ciasto nie klei się do rąk i jest bardzo sprężyste. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody (więcej o cieście drożdżowym przeczytasz tutaj).

Z ciasto uformować kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie ciasto odgazować uderzając w nie pięścią. Ponownie wyrobić, tym razem króciutko i uformować w okrągły bochenek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić przykryte ściereczką do napuszenia. Potrwa to mniej więcej 60 minut.
 
 
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 230 st.C. Bochenek ponacinać z wierzchu i spryskać wodą (lub wysmarować za pomocą pędzelka). Wstawić do piekarnika. Piec przez 30-40 minut, aż nabierze pięknego kolorku, a uderzony od spodu wyda głuchy odgłos. Upieczony wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Smacznego!
 

3 komentarze:

Printfriendly