10 maja 2016

Puszyste ciasto z rabarbarem i cytrynową kruszonką

 
Sezon na rabarbar uważam otwarty! Wczoraj kupiłam kilka łodyg, więc mam pełne pole do popisu ;) Na pierwszy ogień poszło puszyste i wilgotne, za sprawą maślanki, ciasto z rabarbarem i słodką, cytrynową kruszonką. Takie ciasto to istna rozkosz dla podniebienia. Samo ciasto jest dosyć słodkie, ale kwaśny rabarbar i kruszonka z dodatkiem skórki cytryny świetnie równoważą ten smak. Musicie wypróbować na weekend ;) Pamiętajcie tylko o jednej ważnej rzeczy- wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. To bardzo ważne! W przeciwnym wypadku możemy wyjąć z piekarnika „piękny” zakalec ;) Polecam!
 
 
Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm)
 
Ciasto:
3 jajka
1 szkl cukru
1/2 szkl oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
1 szkl maślanki naturalnej
2 szkl mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 
Kruszonka:
80 g zimnego masła
80 g cukru
1 szkl mąki pszennej
skórka otarta z jednej cytryny
 
Dodatkowo:
masło i bułka do blaszki
300 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w kostkę
cukier puder do oprószenia
 
 
Przygotowanie:
  
Kruszonka: Składniki rozetrzeć palcami, by uzyskać kruszonkę, schłodzić w lodówce.
 
 
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, olej, maślana i cytryna powinny być wyjęte z lodówki na minimum 2 godziny przed użyciem. Więcej przeczytasz tutaj.
 
Jajka ubić do jasności i puszystości, dodać do nich cukier i cały czas ubijać. Wlać olej, sok oraz maślankę, miksować na średnich obrotach miksera. Na koniec wsypać przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do ubitych jajek.
 
 
 
Ciasto przelać do kwadratowej formy o wymiarach 24x24 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzch wysypać obrany i pokrojony w drobną kostkę rabarbar, lekko wciskając go w ciasto. Wierzch posypać cytrynową kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez ok. 40 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni, a wbity do ciasta patyczek nie będzie miał widocznego surowego ciasta (może być lekko oblepiony, to normalne przy tym cieście- jest na maślance, więc jest wilgotne).
 
Upieczone ciasto wyjąć i przestudzić. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly