24 maja 2016

Różki francuskie z jabłkami, twarogiem i orzechami włoskimi

 
Do przygotowania tych trójkącików potrzebne nam jest ciasto francuskie. Jak wiecie, jakiś czas temu opublikowałam na blogu przepis na to właśnie ciasto (klik), które bez problemu można zrobić samemu w domu. Jeśli jednak nie mamy zbyt dużo czasu, możemy sięgnąć po kupne.
Dzisiejszy przepis jest dla osób, które nie lubią spędzać godzinami w kuchni. Proste w przygotowaniu różki francuskie nadziane jabłkami, twarogiem i obsypane orzechami włoskimi to smaczna przekąska dla niezapowiedzianych gości. Polecam! :)
 
 
Składniki: (na 12 sztuk)
 
Różki:
1 arkusz (275 g) ciasta francuskiego (polecam domowej roboty)
2 jabłka
100 g twarogu półtłustego
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
 
Lukier:
3/4 szkl cukru pudru
2 łyżki wody
 
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
garść orzechów włoskich, posiekanych
 
 
 
Przygotowanie:
 
Różki: Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Do jabłek dodać niezmielony twaróg, cukier i cynamon. Wszystko dobrze wymieszać. 
 
Ciasto francuskie podzielić na 12 równych kwadratów. Na każdy wyłożyć po łyżce nadzienia jabłkowego. Rogi skleić ze sobą, formując trójkąt. Każdy trójkącik przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać kilka razy widelcem, by różki nie urosło zbyt mocno.
 
 
 
 
Różki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C przez  15-20 minut do zezłocenia. Po tym czasie wyjąć i przestudzić na kratce.
 
Lukier: Cukier puder wymieszać z wodą do otrzymania gęstego lukru. W razie potrzeby dodać odrobinę któregoś ze składników.
 
Jeszcze ciepłe różki polać lukrem i obsypać posiekanymi wcześniej orzechami włoskimi. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Przepysznie wyglądają, z chęcią bym zjadła na śniadanie, obiad i kolację ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly