17 maja 2016

Ryż z jabłkami

 
Ryż z jabłkami jadłam, jem i zapewne dalej jeść będę... Dlaczego? To smak mojego dzieciństwa! Najbardziej lubię, gdy jest w nim dużo cynamonu i orzechów włoskich. Czy Wam też ryż z jabłkami kojarzy się z dzieciństwem? Serdecznie polecam!
 
 
Składniki: (na 2 porcje)
 
200 g białego ryżu
woda do ugotowania ryżu
3 duże jabłka
3 łyżki wody
3/4 szkl mleka
2 łyżki masła
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki jogurtu naturalnego
garść orzechów włoskich
 
 
Przygotowanie:
 
Ryż ugotować, aż będzie al dente (nie może być zbyt miękki!). Odsączyć na sitku.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce lub drobno pokroić w kostkę. Umieścić w garnuszku razem z cynamonem, 3 łyżkami wody, masłem oraz cukrem. Dusić, aż jabłka zmiękną. Następnie wsypać ugotowany ryż i wlać mleko. Gotować do momentu wchłonięcia przez ryż mleka. Na koniec dodać posiekaną, suszoną żurawinę, jogurt naturalny i orzechy włoskie. W razie potrzeby dosłodzić lub dodać odrobinę cynamonu. Podawać na ciepło. Smacznego!
 

1 komentarz:

  1. Nasz smak dzieciństwa😍😋
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly