30 maja 2016

Śniadaniowe bułki kakaowe (na sodzie)


Dużo wspólnego z bułkami to może one nie mają, ale są bardzo ciekawe w smaku. Rolę drożdży odgrywa tu soda oczyszczona. Bułeczki są banalnie proste- wystarczy wymieszać składniki, uformować i upiec. Jeśli szukasz nowych i ciekawych przepisów to zachęcam do wypróbowania! Koniecznie zajadajcie te bułeczki ze szklanką mleka i np. dżemikiem :)
 
 
Składniki: (na ok. 10 sztuk)
 
100 g mąki żytniej typ 720
400 g mąki pszennej chlebowej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
300 g jogurtu naturalnego
 
 
Przygotowanie:
 
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść rękami do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i przenieść ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
 
 
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Bułeczki naciąć ostrym nożem na krzyż, bardzo głęboko, prawie do końca. Piec przez ok. 25 minut. Następnie wyjąć i ostudzić na kratce. Podawać, np. z dżemem, masełkiem lub szklanką mleka. Smacznego!

Inspiracja/ źródło: klik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly