12 maja 2016

Sorbet malinowo-kokosowy

 
W takie upały jak dziś sorbet sprawdzi się świetnie! A co to w ogóle jest ten sorbet?? To nic innego jak rodzaj mrożonego deseru na bazie dowolnych owoców. Ja proponuję Wam dzisiaj sorbet o smaku malinowym z nutą kokosową. Ilość miodu można dostosować do własnych potrzeb. Jeśli lubicie słodsze desery, dodajcie go troszkę więcej. Polecam!
 
 
Składniki:
 
600 g mrożonych malin
6 łyżek wiórków kokosowych+ odrobina do podania
2-3 łyżki miodu (lub więcej, jeśli maliny są kwaśne)
 
 
Przygotowanie:
 
Maliny wyjąć z zamrażalki, przełożyć do kielicha blendera lub malaksera i odstawić na kilkanaście minut, by maliny lekko się ociepliły. Gdy będą na tyle rozmrożone, że blender nie będzie odmawiać posłuszeństwa, dodać do nich wiórki kokosowe oraz miód. Wszystko zmiksować na gęsty, gładki mus. Łyżką do lodów nakładać porcję sorbetu. Podawać posypane wiórkami kokosowymi. Smacznego!
 
Jeśli nie lubicie, gdy pod zębami chrupią Wam pestki malin, należy maliny całkowicie rozmrozić (lub użyć świeżych), zmiksować na puree i przetrzeć przez sitko. Dodać pozostałe składniki i umieścić na kilka godzin w zamrażalce, co jakiś czas wyciągając i miksując, by sorbet nie zamarznął na dobre.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly