16 maja 2016

Tarta z kremem z białej czekolady i grejpfrutem

 
Mam ogromną słabość do grejpfrutów. To jedne z tych owoców, które mogłabym jeść codziennie! ;) Przepis na tę tartę powstał całkiem przypadkowo. Mając w domu białą czekoladę, masło, kremówkę i moje ukochane grejpfruty dostałam feny twórczej i oto jest tego efekt- przepyszna krucha tarta ze słodkim kremem z białej czekolady i kwaskowatym grapefruit curd. Musicie ją spróbować! ;)
 
 
Składniki: (na formę o średnicy 23 cm)

Ciasto kruche:
100 g zimnego masła
180 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko

Krem z białej czekolady:
100 g białej czekolady
150 g śmietany kremówki 36%
200 g serka mascarpone
 
Grapefruit curd:
230 g obranego ze skórki i błonek grejpfruta (ok. jeden duży grejpfrut)
60 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka masła
1 płaska łyżka budyniu waniliowego (proszek)
3 łyżki wody

Dodatkowo:
masło i bułka tarta do formy
1 grejpfrut do dekoracji
kilka kostek białej czekolady, startej


Przygotowanie:

Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Ciasto od razu rozwałkować na okrągły placek o grubości  3-4 mm (w razie potrzeby podsypywać stolnicę i wałek mąką). Nawinąć ciasto na wałek i przenieść do formy na tartę o średnicy 23 cm wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Formę z ciastem schłodzić w lodówce 30-60 minut.

Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Spód do tarty podpiec przez ok. 20 minut do ładnego zarumienienia. Polecam pierwsze 15 minut piec z obciążeniem- na ciasto ułożyć papier do pieczenia i wysypać specjalne kuleczki ceramiczne. Jeśli ich nie posiadamy, można je zastąpić, np. fasolą. Dzięki obciążeniu ciasto się nie "wybrzuszy". Kolejne 5-10 minut piec już bez obciążenia, by ciasto nabrało kolorku. 
Po tym czasie tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
 
 
 
Krem z białej czekolady: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec serek mascarpone. Do kremu stopniowo wlewać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując do momentu uzyskania jednolitego, puszystego kremu.

Na wystudzony spód tarty wyłożyć krem z białej czekolady, wyrównać. Schłodzić w lodówce.

W międzyczasie przygotować grapefruit curd: Obrany ze skórki i błonek grejpfrut zmiksować blenderem. Przelać do garnuszka, dodając cukier, jajko oraz masło. Wszystko podgrzewać na małym ogniu nieustannie mieszając trzepaczką.

Proszek budyniowy rozpuścić w 3 łyżkach wody, a następnie wlać do masy grejpfrutowej i energicznie wymieszać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przestudzić.

Ostudzony grapefruit curd przełożyć do szprycy cukierniczej z grubą końcówką. Masę wyciskać na schłodzony krem z białej czekolady, a następnie delikatnie wyrównać powierzchnie szpatułką lub nożem. Grapefruit curd nakładamy przy pomocy szprycy, gdyż jest dosyć gęsty i od razu rozprowadzony po kremie z białej czekolady mógłby się zmieszać.
 
Wierzch tarty udekorować obranym grejpfrutem i posypać kilkoma kostkami startej białej czekolady. Tartę schłodzić najlepiej całą noc. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly