10 czerwca 2016

Chleb pszenny bez wyrabiania (z garnka)

 
 
Chleb, który nie wymaga miksera i wyrabiania. Piecze się go w garnku, co sprawia, że jest inny niż te pieczone na blaszce. Chlebek jest pszenny, upieczony z podstawowych składniki takich jak woda, mąka, drożdże czy sól. Jeśli nie lubicie często długiego i męczącego wyrabiania ciasta, to ten przepis jest stworzony dla Was! Koniecznie wypróbujcie już dziś :)
 
 
Składniki: (na jeden średniej wielkości bochenek)
 
15 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej typ 500+ odrobina do podsypywania
350 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
 
 
Przygotowanie:
 
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier, sól oraz mąkę. Wszystko wymieszać łyżką, by składniki się połączyły (nie wyrabiać!). Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 12-15 godzin w temperaturze pokojowej. Warto po kilku godzinach odgazować ciasto dłonią- chlebek będzie bardziej puszysty.
 

Po tym czasie z ciasta uformować okrągły bochenek i umieścić go (złączeniem ku górze) w oprószonym mąką koszyczku rozrostowym do chleba (można zastąpić durszlakiem lub miską wysmarowaną olejem i posypaną mąką). Odstawić na 60 minut.
 
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym oraz z naczyniem z wodą do 250 st.C. Gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę, ostrożnie wyjąć garnek, obficie oprószyć go mąką i przełożyć do niego wyrośnięty chlebek. Chlebek naciąć ostrym nożem według uznania. Ja nacinałam chyba w każdym możliwym kierunku :) W ten sposób otrzymałam bardzo ciekawie wyglądającą skórkę ;) Po prostu nacinacie tak, jakbyście chcieli wyżyć się na tym biednym bochenku :D.
 
Garnek z chlebkiem przykryć pokrywką i piec przez ok. 20 minut z parą wodną, następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 20-25 minut w 220 st.C, aż skórka apetycznie się zarumieni. Upieczony wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

3 komentarze:

  1. o matko jaki piękny ! :) czas wypróbować przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. piekny ten chlebus apetyczny- pozdrawiam-ela

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie wygląda, trzeba wypróbować!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly