21 czerwca 2016

Ciasto Tiramisu

 
Klasyczny włoski deser skrywający w sobie nasączone mocną kawą z Amaretto biszkopty oraz krem z mascarpone, śmietanki, jajek i cukru. Wierzch ciasta obficie oprószony jest kakao lub startą gorzką czekoladą. Tiramisu to delikatny, leciutki i puszysty deser, wręcz stworzony dla fanów kawowych smaków. Ja nigdy nie byłam we Włoszech i nie jadłam prawdziwego włoskiego Tiramisu, ale mam nadzieję, że ten przepis nie różni się zbyt mocno :) Serdecznie polecam wypróbować! Pamiętajcie tylko, by ciasto dobrze schłodzić przed krojeniem- najlepiej całą noc.

 
Składniki: (na kwadratową blaszkę o boku 20 cm)
 
4 żółtka
1/2 szkl cukru pudru
650 g serka mascarpone
150 g śmietanki kremówki 36%
250 g podłużnych biszkoptów
3/4 szkl mocnej kawy, np. espresso, posłodzonej i przestudzonej
50 ml likieru Amaretto (w wersji bezalkoholowej- pominąć)
kakao do oprószenia

 
Przygotowanie:
 
Przestudzoną kawę wymieszać z likierem. Blaszkę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Można również użyć naczynia ceramicznego o tych wymiarach (wtedy nie trzeba go już niczym wykładać).
 
 
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W innym naczyniu ubić żółtka z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Do żółtek stopniowo dodać serek mascarpone i ubitą kremówkę, zmiksować.
 
Biszkopty lekko namoczyć w kawie z likierem i ułożyć na dnie blaszki (ciasno koło siebie). Na biszkopty wyłożyć połowę kremu. Przykryć ponownie biszkoptami w kawie i resztą kremu.
 
Tiramisu schłodzić w lodówce najlepiej całą noc, by łatwo się kroiło. Przed podaniem oprószyć przesianym przez sitko kakao. Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam! Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ten deser a Twoja wersja wygląda idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly