13 czerwca 2016

Clafoutis z czereśniami

 
Clafoutis to francuski deser składający się z czereśni zalanych naleśnikowym ciastem, które zapieka się w piekarniku i podaje na ciepło, posypując cukrem pudrem. Na pewno napotkaliście się już na wersję z innymi owocami, np. jagodami lub truskawkami. Ja jednak pozostaję przy klasycznej wersji tego deseru :) Deser ten jest bardzo charakterystyczny w smaku. Trochę jak pudding, trochę jak gruby naleśnik. Jest raczej zbity i ciężki, mogłoby się wydawać, że trochę zakalcowaty. Bardzo smaczny i prosty do przygotowania. Najlepszy na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika. Polecam!
 
 
Składniki: (na formę o średnicy ok. 23 cm)
 
Ciasto:
2 duże jajka
1/3 szkl cukru
szczypta soli
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżki wiśniówki
100 g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Dodatkowo:
masło i kasza manna do formy
400 g czereśni, odpestkowanych
cukier puder do oprószenia
 
 
Przygotowanie:
 
Formę o średnicy 23 cm (lub mniejszą, wtedy ciasto będzie wyższe) wysmarować masłem i posypać kasza manną. Czereśnie umyć, wydrylować z pestek i ułożyć w formie. 
 
 
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli do jasności i puszystości. Następnie dodać jogurt oraz wiśniówkę i dalej miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksować, aż do połączenia składników.
Gotowe ciasto wylać na czereśnie w formie, wyrównując szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30 minut, aż Clafoutis lekko się zarumieni.
 
Upieczone ciasto oprószyć cukrem pudrem. Podawać na ciepło, np. w towarzystwie lodów. Smacznego!
 

3 komentarze:

  1. Też bardzo to lubię, ale znałam wersję bez wiśniówki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można to przygotować bez wiśniówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie :-) Prosze pominac.
      Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly