26 czerwca 2016

Domowe krakersy

 
Lubicie sobie coś pochrupać podczas oglądania filmu, spotkania z przyjaciółmi, a może szukacie smacznych przekąsek na imprezę? Jeśli tak, to te krakersy są właśnie dla Was! Od kupnych nie odstają nawet na krok, a wręcz są od nich lepsze... Dlaczego? Nie zawierają tylu zbędnych składników, konserwantów, ulepszaczy...
Serdecznie polecam w szczególności, teraz gdy na boisko wchodzą nasi piłkarze ;)
 
 
Składniki: (na dwie duże blaszki krakersów)
 
Ciasto:
2 szkl mąki pszennej
3 łyżki oliwy
3/4 szkl wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
 
Dodatkowo:
50 g stopionego masła
mak, sól gruboziarnista, sezam do posypania krakersów
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Przykryć je, np. odwróconą do góry dnem miską i odstawić na 60 minut, by ciasto odpoczęło.
 
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na gr. 2 mm. Za pomocą ostrego noża wykrawać trójkąciki. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Trójkąciki wysmarować stopionym masłem i posypać makiem, solą lub sezamem. Piec przez ok. 10 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić. Smacznego!
 
 Inspiracja/ źródło: klik

3 komentarze:

  1. Ile wychodzi z tego przepisów krakersów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dwie duze blaszki. Trudno jednoznacznie stwierdzic, gdyz zalezy jakiej wielkosci krakersy chcemy :-) Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly