14 czerwca 2016

Kakaowo-kawowe ciastka z dżemem

 
Intensywnie kawowe ciasteczka z wyczuwalną nutą dżemu morelowego. Upiecze je każdy! ;) Są mało wymagające i robi się je z ogromną przyjemnością. Koniecznie wypróbujcie na weekend do kawki :) 
Przypominam również, że na blogu trwa urodzinowy konkurs! Serdecznie zapraszam do zabawy. Na Wasze zgłoszenia czekam jeszcze przez tylko 6 dni!
 
 
Składniki: (na ok. 20 sztuk)
 
1 duże jajko
 6 łyżek cukru
6 łyżek dżemu morelowego
2 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
 1 łyżka kakao
200 g mąki pszennej (ok. 10 łyżek)

 
Przygotowanie:
 
Jajko utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać dżem, olej i sok z cytryny. Wszystko dobrze zmiksować.
 
Suche składniki wymieszać ze sobą, a następnie wsypać do mokrych i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
 
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć okrągłe porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Odległości między ciastkami nie muszą być duże- ciasteczka się nie rozlewają, a jedynie lekko rosną.
 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 7-10 minut. Z piekarnika powinien wydobywać się głęboki zapach kawy. Upieczone ciasteczka wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly