22 czerwca 2016

Kefirowe muffinki z rabarbarem i kokosową kruszonką

 
Sezon na rabarbar już się kończy, ale ja jeszcze tak szybciutko wstawiam przepis na kefirowe muffinki z kokosową kruszonką i właśnie tym warzywem. Zdążycie je jeszcze zrobić! Muffinki za sprawą kefiru są wyjątkowo wilgotne, a kokosowa nutka świetnie współgra z kwaskowatym rabarbarem. Pamiętajcie, tylko by składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej...to bardzo ważne ;) Polecam!
 
 
Składniki: (na ok. 12 sztuk)
 
Ciasto:
2 jajka
1 szkl kefiru
1/2 szkl oleju
220 g cukru
1 3/4 szkl mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wiórków kokosowych
150 g rabarbaru
 
Kruszonka:
25 g masła
50 g mąki pszennej tortowej
30 g cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
 
 
 
Przygotowanie:
  
Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić palcami na kruszonkę. Wstawić do lodówki.
 
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, olej i kefir powinny być wyjęte z lodówki minimum na 2 godziny przed użyciem. Rabarbar obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Jajko roztrzepać w misce, dodać olej oraz kefir, wymieszać. Do innego naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz dodać cukier i wiórki kokosowe. Mokre składniki przelać do suchych i za pomocą łyżki krótko wymieszać do połączenia.
 
Masę nałożyć do 3/4 wysokości papilotek. Do ciasta wcisnąć po kilka kawałków rabarbaru i posypać kruszonką. Piec w 180 st.C przez ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Babeczki są gotowe, gdy z piekarnika wydobywa się piękny zapach ;). Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie!!!

    W wolnej chwili zapraszam do siebie
    http://the-fight-for-a-dream.blogspot.com/
    Blog się spodoba? Zaobserwuj!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly