12 czerwca 2016

Malinowe muffiny z twarogiem i kruszonką

 

Proste muffinki nadziane twarogiem z malinami i kruszonką na wierzchu. Bardzo smakują dzieciom, w dodatku, gdy mogą pomóc w ich pieczeniu. Muffinki są lekkie, słodkie, z pysznie chrupiącą pod zębami maślaną kruszonką. Polecam! ;)
 
 
Składniki: (na ok. 12 sztuk)
 
Ciasto:
2 jajka
1 szkl mleka
80 g stopionego masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szkl cukru
1,5 szkl mąki pszennej
100 g malin
 
Nadzienie:
140 g twarogu półtłustego, zmielonego
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
 
Kruszonka:
60 g zimnego masła
60 g cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
120 g mąki pszennej
 
 
Przygotowanie:
 
Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami, do uzyskania sypkiej kruszonki. Schować do lodówki.
 
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki wymieszać, w innym naczyniu wymieszać mokre. Obydwie zawartości misek połączyć ze sobą, dodając pokrojone wcześniej na mniejsze części maliny.
 
Nadzienie: Twaróg dokładnie wymieszać z żółtkiem i cukrem waniliowym.
 
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć łyżkę ciasta. Na ciasto dać łyżeczkę twarogu i przykryć pozostałym ciastem. Wierzch posypać kruszonką.
 
Muffinki piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 20-25 minut. Upieczone będą pięknie pachnieć- wtedy należy je wyjąć i pozostawić do przestudzenia na kratce. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię muffinki na twarogu, na pewno smakują znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zostaw mi choć jedną muffinkę ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly