15 czerwca 2016

Pan Rustico- hiszpański chleb rustykalny

 
Pan Rustico to hiszpański chlebek rustykalny, który wymaga troszkę więcej leżakowania niż nasz polski bochenek ;) Zaczyn pozostawia się na całą dobę w ciepłe miejsce, po czym tradycyjnie wyrabia z innymi składnikami, znów odstawia do wyrośnięcia, następnie ciasto formuje się w zgrabny bochenek, po raz ostatni odstawia do leżakowania i w końcu piecze! Ciut pracochłonny, ale czego się nie zrobi dla świeżutkiej kromki chleba na śniadanie?! Polecam! Jest przepyszny i ma piękne duże dziurki w środku :D
 
 
Składniki:

Zaczyn:
150 ml letniej wody
7 g suszonych drożdży instant (lub 25 g świeżych)
125 g mąki pszennej typ 650

Ciasto właściwe:
powyższy zaczyn
4 g suszonych drożdży instant (lub 9 g świeżych)
200 ml letniej wody
1 łyżka oliwy
225 g mąki pszennej typ 650 + odrobina do podsypania
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki cukru


Przygotowanie:

Zaczyn: Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów (u mnie na lodówce).
 
 
Ciasto właściwe: Po 24 godzinach do zaczynu dodać wszystkie składniki ciasta właściwego i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto i dłonie mąką pszenną.
 
Wyrobione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 60 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. W połowie tego czasu można odgazować ciasto dłonią, dzięki czemu chlebek będzie bardziej puszysty.

Po tym czasie ciasto krótko zagnieść rękami i uformować w owalny bochenek. Umieścić go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i od razu naciąć ostrym nożem lub żyletką. Ja zrobiłam 5 małych nacięć (patrz zdjęcia). Odstawić na kolejne 60 minut do napuszenia. Dobrze, by miejsce gdzie chlebek wyrasta, było ciepłe i bez przeciągów.
 
Pod koniec tego czasu piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st.C. Chlebek piec przez 20-25 minut do ładnego koloru i do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć, zdjąć z blaszki i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

Inspiracja/ źródło: klik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly