19 czerwca 2016

Potrójnie czekoladowy sernik na zimno

 
Ten serniczek chodził za mną już od dłuższego czasu. W końcu się za niego zabrałam. Poza tym, że smakuje pysznie, to w dodatku prezentuje się naprawdę dobrze. Do jego przygotowania potrzebujemy 3 rodzajów czekolady: gorzkiej, mlecznej i białej. Masę serową dzieli się na trzy równe części i do każdej dodaje odpowiedni rodzaj czekolady. W ten sposób otrzymujemy potrójnie czekoladowy serniczek na zimno. Polecam!
 
  
Składniki: (na tortownice o średnicy ok. 18-20 cm)
 
Spód:
130 g herbatników kakaowych
70 g masła, stopionego
 
Masa serowa:
500 g twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
200 g śmietanki kremówki 30%
1-2 łyżki cukru pudru
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżka kakao
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady białej
4 łyżeczki żelatyny+ 8 łyżek zimnej wody
 
Dodatkowo:
kakao do oprószenia
 
 
Przygotowanie:
 
Spód: Herbatniki drobno pokruszyć, np. w malakserze lub za pomocą wałka. Wymieszać ze stopionym, jeszcze ciepłym masełkiem. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 18-20 cm, uprzednio wyłożonej folią aluminiową. Dobrze podociskać w dno formy. Schłodzić w lodówce 30 minut.
 
 
Masa serowa: Żelatynę zalać 8 łyżkami zimnej wody, a po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by żelatyna się rozpuściła. Dobrze wymieszać i odstawić na chwilkę do przestygnięcia. 
Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder oraz zmielony twaróg. Następnie do przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do masy serowej (zapobiegnie to zwarzeniu się sera). Masę podzielić na 3 równe części.
 
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Gdy czekolada będzie letnia zmiksować ją z dodatkiem łyżki kakao z pierwszą częścią masy serowej. Można dodać 1-2 łyżki cukru pudru, jeśli lubicie słodsze masy. Taką ciemną masę wylać na schłodzony spód z ciastek. Schłodzić do stężenia. 
 
 
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Gdy czekolada będzie letnia zmiksować ją z drugą częścią masy serowej. Średnio czekoladową masę wylać na stężoną ciemną. Ponownie schłodzić w lodówce.
 
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Gdy czekolada będzie letnia zmiksować ją z ostatnią- trzecią częścią masy serowej. Taką białą masę wylać na stężoną średnio-czekoladową.
 
Sernik umieścić w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc, aż poszczególne warstwy stężeją). Przed podaniem oprószyć przesianym kakao. Ja posłużyłam się wyciętym z kartki szablonem, co dało taki ładny efekt :) Smacznego!
  

2 komentarze:

Printfriendly