16 czerwca 2016

Sernik a'la Kinder Bueno

 
Wszystkich fanów Kinder Bueno zapraszam dzisiaj na serniczek! Inspiracją do jego stworzenia był przepis, który znalazłam u Cukrowej Wróżki. Batoniki Kinder Bueno kojarzą mi się z dzieciństwem. Bardzo je lubiłam i zawsze zastanawiałam się, dlaczego w opakowaniu są tylko dwie sztuki?!
Sernik jest aksamitny z lekkim, orzechowym posmakiem. W środku ma mini Kinderki Bueno, które dostępne są w sklepach. Można je zastąpić normalnymi batonikami Kinder Bueno, ale wtedy, przed ułożeniem ich na spodzie ciasta, połamcie je na kosteczki.
Polecam!
 
 
Składniki: (na tortownice o średnicy ok. 20 cm)
 
Spód:
70 g zimnego masła
3/4 szkl mąki pszennej
1 żółtko
60 g cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masa serowa:
3 jajka
700 g twarogu, zmielonego dwukrotnie
2/3 szkl gęstego jogurtu naturalnego
1/2 szkl śmietanki kremówki 36%
 200 g cukru
1 szkl mleka w proszku
1/2 szkl Nutelli
 
Krem Kinder Bueno:
100 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru (lub więcej)
 1/2 szkl drobno zmielonych orzechów laskowych
1/4 szkl mleka w proszku
100-150 g śmietany kremówki 30%
 
Dodatkowo:
ok. 25 sztuk mini Kinder Bueno
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto kruche: Masło pokroić w kostkę i posiekać z pozostałymi składnikami. Zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 20 cm, której dno uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. Dobrze wklepać ciasto, a następnie umieścić w lodówce na 20 minut.
 
Po tym czasie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić.
 
 
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne. Więcej przeczytasz tutaj- klik.
Wszystkie składniki krótko zmiksować, tylko do połączenia (nie dłużej!).
 
Na przestudzony spód umieścić kilkanaście mini Kinder Bueno. Zalać je masę serową. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez ok. 45-60 minut (polecam w kąpieli wodnej), aż będzie ścięty z wierzchu.
 
Wyjąć i przestudzić. Gdy ostygnie schłodzić w lodówce kilka godzin.
 
Krem Kinder Bueno: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości, pod koniec ubijania dodać zmielone orzechy i mleko w proszku, jeszcze przez chwilę miksować, aż składniki się połączą.
 
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Ubitą wmieszać do masła z orzechami i wymieszać do połączenia.  
 
Schłodzony sernik wysmarować kremem i udekorować pozostałymi Kinderkami Bueno. Smacznego!
 

1 komentarz:

  1. Też czasem kombinuję ze smakiem tworząc serniki, wychodzą naprawdę pyszne wypieki

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly