1 czerwca 2016

Uśmiechnięte ciastka serowe z jabłkami

 
Dziś Dzień Dziecka, więc te uśmiechnięte ciastka serowe z jabłkami są strzałek w dziesiątkę! Delikatne, lekko chrupiące z zewnątrz, z pysznym kawałkiem jabłuszka w środku. Żadne dziecko się im nie oprze. Polecam! Zdążycie je zrobić jeszcze dzisiaj :)
 
 
Składniki: (na ok. 35 sztuk)
 
Ciasto:
220 g mąki pszennej+ odrobina do podsypywania
200 g twarogu półtłustego
200 g masła
60 g cukru pudru
szczypta soli
 
Dodatkowo:
4-5 małych jabłek
cukier puder do oprószenia
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Twaróg zmielić (wystarczy rozdrobnić widelcem). Dodać masło, mąkę, cukier oraz sól. Całość dobrze zagnieść rękami do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut (można pozostawić na całą noc).
 
W międzyczasie jabłka pokroić na ćwiartki, a ćwiartki jeszcze na mniejsze kawałki. Ciasto wyjąć z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 4 mm (polecam rozwałkowywać pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej- ciasto nie będzie kleić się do wałka i stolnicy).
 
 
 
Szklanką wykrawać kółka. Na każde kółeczko położyć kawałek jabłka, szerszą stroną na zewnątrz, a następnie złożyć na pół i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce ok. 15 minut (lub dłużej).
 
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Ciastka piec przez ok. 20-25 minut do zbrązowienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i po kilku minutkach, jak ciastka stwardnieją, przenieść je na kratkę so studzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly