29 czerwca 2016

Zdrowa krajanka jabłkowa

 
Ta krajanka bardzo zasmakowała mojej mamie. Smakuje troszkę jak ciasto jabłkowe, a tak naprawdę jest genialnym pomysłem na zdrową przekąskę. Szybciutko się ją robi i nie wymaga zbyt wielu chęci, a tym bardziej umiejętności. Bardzo sycąca- ja po zjedzeniu dwóch kromek byłam już pełna ;) Serdecznie polecam!
 
 
Składniki: (na ok. 10 sztuk)
 
2 jajka
1 szkl mąki pszennej graham typ 1850
1 łyżeczka sody oczyszczonej
 4 łyżki posiekanych migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu
 1/4 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
10 sztuk daktyli, posiekanych
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki rodzynków
4 średniej wielkości jabłka
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki płatków kokosowych
garść orzechów włoskich, posiekanych

 
Przygotowanie:
 
Jabłka obrać, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Suche składniki wymieszać w misce (mąkę, sodę, migdały, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, daktyle, żurawinę, rodzynki, płatki owsiane, orzechy włoskie, płatki kokosowe)
 
Jajka roztrzepać w misce, dodać starte jabłka i suche składniki. Całość wymieszać do połączenia.
Masę przełożyć do długiej formy keksówki o wymiarach ok. 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 40 minut.
 
Upieczoną krajankę wyjąć z piekarnika i formy, przestudzić. Przed podaniem pokroić w kromki o szerokości ok. 3 cm. Smacznego!
 
Inspiracja/ źródło: klik

3 komentarze:

Printfriendly