1 lipca 2016

Białe czekoladki z rabarbarową galaretką

 
Po wczorajszym meczu serce się człowiekowi kroi. Z jednej strony ze smutku, z drugiej z ogromnej dumy. Brawo Polacy za walkę do ostatnich minut :) Tak na pocieszenie polskich kibiców mam dla Was białe czekoladki w barwach narodowych, nadziane czerwoną galaretką z rabarbarem i nutką wina. Połączenie doskonałe. Polecam!
 
 
Składniki: (na ok. 15 sztuk)
 
100 g białej czekolady
1/2 op. galaretki truskawkowej
1/2 szkl gorącej wody
1 łodyga rabarbaru (ok. 100 g)
1-2 łyżki białego wina (opcjonalnie)
 
 
Przygotowanie:
 
Rabarbar obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i umieścić w garnuszku. Zalać wodą i dusić pod przykryciem, aż zmięknie i powstanie coś à la „papka” (ok. 5-10 minut). Następnie wsypać galaretkę i dobrze wymieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dolać wina, wymieszać i odstawić na bok do przestudzenia.
 
Czekoladę drobno posiekać, a następnie rozpuścić w pieli wodnej. Lekko przestudzoną czekoladą wysmarować dno i boki foremek na czekoladki (papierowych lub silikonowych). Schłodzić w lodówce.
 
 
Gdy czekolada zastygnie (po dotknięciu palcem będzie twarda) nałożyć do środka czekoladek tężejącą, ale jeszcze płynną rabarbarową galaretkę. Ponownie wstawić czekoladki do lodówki do całkowitego stężenia.
 
Ostatni krok to nałożenie reszty czekolady na galaretkę, dobrze rozsmarowując, by pełniła funkcję podstawy czekoladek. Jeśli podczas oczekiwania na stężenie galaretek, pozostawiona na blacie czekolada zastygłaby, ponownie należy rozpuścić ją w pieli wodnej.
 
Czekoladki po raz ostatni schłodzić w lodówce. Gdy zastygną, delikatnie wyjmować z foremek. Smacznego!
 

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawe połączenie :) aż nabrałam ochoty, żeby stworzyć jakieś czekoladki :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly