24 lipca 2016

Bułki hamburgerowe

 
Kolejny znakomity przepis z książki Piotr Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia". Te bułeczki są fenomenalne! W połączeniu z wołowiną, sałatą, serem żółtym czy innymi charakterystycznymi dla Hamburgerów dodatkami tworzą naprawdę smakowitą całość. Nie problem iść do pierwszego lepszego Fast Fooda i kupić taką kanapkę. Sztuką jest przygotować jej domową, zdrowszą wersję. I właśnie do tego Was dzisiaj namawiam. Stwórzcie Hamburgery we własnym domu! Będzie zdrowo i pysznie ;)


Składniki: (na 8 sztuk)
 
Zaczyn:
20 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
100 ml ciepłego mleka
100 g mąki pszennej typ 750
 
Ciasto właściwe:
wyrośnięty zaczyn z powyższego przepisu
100 ml śmietanki 30%
3 żółtka
350 g mąki pszennej typ 500
1/2 łyżeczki soli (5 g)
80 g miękkiego masła
 
Dodatkowo:
białko do posmarowania bułek
sezam do posypania
 
 
Przygotowanie:
 
Zaczyn: Składniki dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-60 minut do wyrośnięcia. 

Ciasto właściwe: Do zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta i wszystko dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego i nieklejącego się ciasta. Ważne, by miękkie masło dodawać pod sam koniec wyrabiania.
 
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny do podwojenia, a nawet potrojenia objętości. W połowie tego czasu można zwilżoną dłonią odgazować ciasto (naciskając). Uzyskamy bardziej puszyste bułki.
 
 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części (po ok. 100 g każda). Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i bardzo mocno spłaszczyć. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 220 st.C. Napuszone bułki wysmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec przez około 10-12 minut do ładnego zarumienienia.

Upieczone bułeczki wyjąć i pozostawić do przestudzenia na kratce. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. W jakim sklepie kupujesz mąki takiego typu? Ja u siebie nie mogę takich znaleźć... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Mąkę pszenną typ 500 można kupić z firmy Wrocławska w większych sklepach, choć u mnie i w małych są. Mąkę typ 700 spokojnie można zastąpić typem 650- chlebową.
      Nawet ze zwykłej mąki pszennej, która ma Pani w domu bułeczki wyjdą :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź! :)

      Usuń

Printfriendly