29 lipca 2016

Chleb bezglutenowy- przepis podstawowy

 
Jakiś czas temu jedna z czytelniczek bloga- Pani Beatka poprosiła mnie o przepis na bezglutenowe pieczywo. Właśnie dlatego dzielę się z Wami dzisiaj podstawowym przepisem na bezglutenowy chlebek. Inspiracją do stworzenia tego przepisu był ten przepis. Osobiście podziwiam osoby na diecie bezglutenowej. Zrezygnowanie z tak wielu produktów zawierających gluten musi być naprawdę trudne! Moja wiedza na temat tej diety jest dosyć mała, więc gdyby ktoś chciał coś o niej napisać i podzielić się tą wiedzą ze mną będzie mi bardzo miło :) A może sami jesteście na tej diecie?? Napiszcie w komentarzu. Z chęcią dowiem się czegoś nowego!
Wracając do samego chlebka... Mix B Schar to mieszanka mąk do wypieku pieczywa bezglutenowego, którą zakupić można, np. Rossmannie, Tesco lub przez internet. Nie jest to tania mąka (ok. 16 zł/kg), ale warto ją zakupić, by przygotować domowe pieczywo bezglutenowe. Tę mąkę można zastąpić mieszanką dowolnych mąk bezglutenowych, jednak wtedy trzeba pamiętać, że każda z nich inaczej chłonie wodę. Mąki bezglutenowe potrzebują więcej płynów niż te z glutenem. Serdecznie polecam wypróbować ten chlebek. Różni się on troszkę od tradycyjnych bochenków wypiekanych z mąki pszennej, ale wcale od nich nie odstaje. 


Składniki: (na keksówkę o wymiarach 20x10 cm)

400 g mąki bezglutenowej Mix B Schar lub dowolnej mieszanki mąk bezglutenowych, np. gryczanej, kukurydzianej, ryżowej, ziemniaczanej itp.
50 g ziaren słonecznika
50 g siemienia lnianego
50 g sezamu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
30 g świeżych drożdży
450-500 ml letniej wody


Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody. Po 10 minutach dodać do nich pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszać łyżką (nie trzeba wyrabiać). W razie potrzeby dolać odrobinę wody lub dosypać mąki. Każda mąka inaczej chłonie wodę, jedna potrzebuję jej więcej, druga mniej. Odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia.

 

Po tym czasie ciasto przemieszać łyżką i przełożyć do keksówki o wymiarach 20x10 cm wysmarowanej masłem. Odstawić na 30 minut.
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Chlebek piec przez ok. 40-50 minut. Upieczony wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Zawsze gdy robiłam taki chleb, powstawał jedną wielką kluchą. Ale może znowu spróbuję. :)
    Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/29/migdalowe-ciasto-z-malinowym-dzemem-chia/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly