15 lipca 2016

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

 
Klasyczne ciasto drożdżowe z truskawkami i słodką kruszonką na wierzchu. Robiłam je kilka tygodni temu. Gdzieś mi umknęło i zapomniałam podzielić się z Wami tym przepisem. Już nadrabiam zaległości! Wiem, że sezon na truskawkami minął, ale jeszcze spokojnie znajdziecie je na targu czy w sklepach. Truskawki można również zastąpić innymi owocami, np. malinami, jagodami lub porzeczką. Polecam! :)
 
 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm)
 
Ciasto:
40 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
150 g cukru
500 g mąki pszennej tortowej
200 g miękkiego masła
1 duże jajko
szczypta soli
 
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 zimnego masła
50 g cukru pudru
 
Dodatkowo:
500 g truskawek
cukier puder do oprószenia
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do ruszenia drożdży". Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj.
 
Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki ciasta (wraz z resztą cukru, mleka i mąki), pod koniec dodając miękkie masło. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i nie klei się do rąk.
 
Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).
 
Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami i wyłożyć do blaszki o wymiarach 25x35 cm, którą uprzednio wyścielić papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta ułożyć truskawki (można je pokroić na mniejsze części). Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
 
W międzyczasie przygotować kruszonkę: Składniki rozetrzeć palcami do uzyskania drobnych, sypkich kawałeczków.
 
Wierzch ciasta posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 40-45 minut. Czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć. Ciasto powinno urosnąć i ładnie się zarumienić.
 
Upieczone wyjąć z piekarnika. Gdy przestygnie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
 

2 komentarze:

Printfriendly