6 lipca 2016

Deser z białym musem, czerwonymi owocami i chrupiącym crunchy

 
 
Deser skrywający w sobie mnóstwo smaków. Słodki mus na bazie serka mascarpone idealnie równoważą kwaśne czerwone owoce. Do tego crunchy, które smacznie chrupie pod zębami... poezja!
Nie ma na co czekać... do roboty! :)
 
 
Składniki: (na 2 porcje)
 
60 g crunchy
 150 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 małe jajko
80 g czerwonej porzeczki
100 g truskawek
dwie kostki białej czekolady, startej
 
 
Przygotowanie:
 
Jajko umyć i sparzyć wrzątkiem, by pozbyć się bakterii i zanieczyszczeń. Białko oddzielić od żółtka. Te pierwsze ubić na sztywną, śnieżnobiałą pianę. Żółtko wraz z 2 łyżkami cukru pudru ubić w innym naczyniu do jasności i puszystości. Do ubitego żółtka dodać serek mascarpone i krótko zmiksować. Na koniec dodać ubite białko i delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Biały mus wstawić do lodówki.
 
Truskawki zmiksować na puree z pozostałym cukrem pudrem (1 łyżką).
 
Do 2 wysokich szklanek przełożyć czerwone porzeczki (zostawiając kilka do dekoracji). Na owoce wyłożyć schłodzony biały mus oraz crunchy. Na to wylać truskawkowy mus i ponownie posypać crunchy. Wierzch deserków udekorować startą białą czekoladą oraz pozostawionymi czerwonymi porzeczkami. Smacznego!
 
 
 

3 komentarze:

  1. Wygląda zachęcające, aż muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly