21 lipca 2016

Drożdżowe pazurki z budyniem

 
Drożdżówki, które swym wyglądem przyciągną każdego, bez wyjątku! Pięknie wyglądają i są niebywale smaczne. Nadziałam je budyniem, a z wierzchu wysmarowałam lukrem. Na śniadanko lub podwieczorek, do szkoły czy pracy sprawdzą się świetnie. Z przepisu otrzymacie 10 dużych drożdżówek. Pamiętajcie, by układając je na blaszce pozostawiać spore odległości między nimi, gdyż mocno rosną w trakcie pieczenia. By ułatwić Wam pracę zobrazowałam na zdjęciu poniżej jak krok po kroku uformować takie pazurki. A sposób formowania podpatrzyłam w internecie. Udanych wypieków!
 
 
Składniki: (na ok. 10 dużych drożdżówek)
 
Ciasto:
20 g świeżych drożdży
1 szkl ciepłego mleka
500 g mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
120 g cukru
80 g masła, stopionego i przestudzonego
 
Budyń:
1 op. budyniu waniliowego (40 g )
450 ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
 
Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
 
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko do wysmarowania drożdżówek
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do ruszenia drożdży". Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj.
 
Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki ciasta (wraz z resztą cukru, mleka i mąki), pod koniec dodając stopione masło. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i nie klei się do rąk.
 
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).

W międzyczasie przygotować budyń: 400 ml mleka zagotować z cukrami. W reszcie mleka rozpuścić budyń. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Dobrze jest przykryć wierzch budyniu folią spożywczą, by na powierzchni nie utworzył się kożuch. Budyń po wystudzeniu powinien być bardzo gęsty- nie może spływać z łyżki podczas nabierania.
 
Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami na kuchennym blacie, a następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Ostrym nożem wyciąć prostokąty o wymiarach 10x15 cm. Na jednym końcu prostokąta nałożyć łyżkę ostudzonego budyniu. Drugi koniec ponacinać w paski do połowy. Kraniec ciasta z budyniem zwinąć do środka nakrywając paskami (patrz zdjęcie poniżej). Paski powinny być na tyle długie, by dało się je umieścić pod drożdżówki.

 
Tak uformowane drożdżówki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (mocno urosną). Pozostawić na 60 minut do napuszenia.

 
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Wyrośnięte drożdżówki wysmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez ok. 20 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia.

Lukier: Cukier puder wymieszać z łyżką gorącej wody. Gęstym lukrem wysmarować ostudzone drożdżówki. Smacznego!


8 komentarzy:

  1. robię podobne bułeczki :) Twoje wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mysle ze z serem beda jeszcze lepsze i tak jakos bardziej mi pasuje. ��

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj zrobiłam i są przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze. Zycze smacznego! Pozdrawiam :-)

      Usuń
  4. Dobrze jest przecięte końcówki posmarować białkiem, nie będą się rozchodzić podczas pieczenia :)
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda. Dziekuje za rade ;-) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Zrobiłam z serem, wyszły przepyszne, szkoda, ze zdjęć nie można dodać.

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę. Zdjęcia można podesłać na Facebooku :) Z chęcią umieszczę je w galerii czytelnikow. Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly