7 lipca 2016

Drożdżówki z serkiem wiejskim, czerwoną porzeczką i kruszonką

 
Żadnych wyszukanych składników... po prostu serek wiejski i pyszne czerwone porzeczki :) Właśnie tym nadziałam dzisiejsze drożdżówki. Dodatkowo wierzch posypałam kruszonką, a po upieczeniu oprószyłam je cukrem pudrem. I voilà! Domowe pulchne bułeczki gotowe ;) Zdecydowanie polecam Wam ten przepis, a większym łasuchom radzę podwoić porcję.
 
 
Składniki: (na ok. 6 sztuk)

 Ciasto:
15 g świeżych drożdży
250 g mąki pszennej
125 g letniego mleka
60 g cukru
40 g masła, stopionego i przestudzonego
1 jajko
szczypta soli
 
Masa z serka wiejskiego:
150 g serka wiejskiego
1 żółtko (białko pozostawić do wysmarowania drożdżówek)
2 łyżeczki mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
 
Kruszonka:
30 g zimnego masła
40 g mąki pszennej
30 g cukru

 Dodatkowo:
200 g czerwonej porzeczki
białko do posmarowania drożdżówek (te pozostałe po masie z serka wiejskiego)
cukier puder do oprószenia
 

 Przygotowanie:

Ciasto: Drożdże rozpuścić w połowie ilości ciepłego mleka wraz ze szczyptą cukru oraz 2-3 łyżkami mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do ruszenia drożdży. Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj.
 
Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, jajko, rozczyn oraz mleko. Wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając miękkie masło. Wyrobione ciasto umieścić w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do podwojenia, a nawet potrojenia objętości.
 
 
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 6 równych części (każda po ok. 80-90 g). Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając między bułkami spore odległości (urosną!). Odstawić do napuszenia na 60 minut.
  
Masa z serka wiejskiego: Serek wiejski rozgnieść widelcem, dodać do niego resztę składników i dobrze wymieszać.
 

Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić palcami do uzyskania sypkiej kruszonki. Przechowywać w lodówce.
 
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C

Gdy bułeczki wyrosną, dnem okrągłej szklanki zrobić w każdej wgłębienie, dociskając szklankę prawie do samej blaszki. Powstałe wgłębienie napełnić masą z serka wiejskiego. Na serek wysypać czerwoną porzeczkę. Wierzch drożdżówek posypać kruszonką, a boki wysmarować białkiem, które pozostało z masy serowej.
 
 
Drożdżówki piec w 200 st.C przez około 20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!

4 komentarze:

Printfriendly