3 lipca 2016

Jagodzianki- najlepsze!

 
„Niebo w gębie!"- takimi słowami określił je mój Tata. Jagodzianki to jedne z nielicznych słodkich bułek, które mu smakują, więc taka opinia jest dla mnie bezcenna! Wilgotne, puchate i obficie nadziane jagodami. Nie powstydziłby się ich nawet najlepszy piekarz. Wiecie, co jest w nich jeszcze takiego niesamowitego?? Ich nieziemski zapach roznoszący się po domu. Od razu wiadomo, że jagodzianki w piecu :) Polecam!
 
 
Składniki: (na ok. 12 dużych jagodzianek)
 
Ciasto:
500 g mąki pszennej+ odrobina do podsypywania
1 łyżka mąki żytniej razowej typ 2000
30 g świeżych drożdży
szczypta soli
4 żółtka
1/2 szkl cukru
200 ml letniego mleka
2 łyżki serka mascarpone
80 g masła, stopionego
 
Nadzienie:
400 g jagód
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
Lukier:
1,5 szkl cukru pudru
2-3 łyżki wody
1 łyżki soku z cytryny
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach letniego mleka. Dodać 1-2 łyżki mąki pszennej oraz szczyptę cukru. Całość wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoi swoją objętość (ok. 20 minut). Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj.
 
Mąkę pszenną, sól, cukier oraz mąkę żytnią razową wymieszać w dużej misce. Dodać wyrośnięte drożdże, serek mascarpone i żółtka. Zacząć wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Polecam ten drugi sposób, gdyż ciasto będzie dosyć klejące, a lepiej nie podsypywać ciasta zbyt dużą ilością mąki). Stopniowo wlewać letnie mleko, cały czas wyrabiając. Na koniec wlać jeszcze ciepłe, ale nie gorące stopione masełko i wyrobić. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i odchodzi od ścianek naczynia.
 
Gotowe ciasto drożdżowe umieścić w misce oprószonej mąką (lub pozostawić w tej, w której wyrabialiśmy). Przykryć miskę ściereczką i odstawić na bok do wyrośnięcia na około 2 godziny. W cieplejsze dni czas ten może się skrócić. Ciasto musi po prostu podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Dobrze jest w połowie tego czasu odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią.
 
Nadzienie: Jagody wymieszać z cukrem i mąką.
 
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części (ewentualnie 15 mniejszych). Każdą część spłaszczyć w dłoniach na owalny placuszek. Na środek nałożyć 2-3 łyżki jagód (im więcej damy ich do środka, tym jagodzianki smaczniejsze!) i zlepić ciasto jak pieroga, po czym uformować w podłużną bułeczkę.
 
Jagodzianki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi spore odległości (mocno urosną). Blaszkę z bułkami odstawić do napuszenia na ok. 60 minut.
 
 
Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Jagodzianki piec przez ok. 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią i zaczną pięknie pachnieć.
 
Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia.
 
Lukier: Wszystkie składniki wymieszać. W razie potrzeby dodać odrobinę cukru pudru lub dolać wody. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
 
Jeszcze ciepłe jagodzianki wysmarować lukrem. Najlepsze tuż po upieczeniu. Smacznego!
 
 

5 komentarzy:

  1. nie wątpię, że dobre, ale bardzo przekombinowane

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne! Jagodzianki to moje ulubione bułki słodkie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam dziś z 8 letnim chrześniakiem są przepyszne, nie dodawałam jednak ani mąki żytniej ani serka mascarpone. Co prawda z niektórych wyciekł sok, ale po wystudzeniu nie przeszkadzało to w pałaszowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze, ze smakowaly ;-) Zycze smacznego. Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly