27 lipca 2016

Kakaowe placuszki z kaszy gryczanej

 
 Ugotować kaszę, wrzucić wszystko do jednego naczynia i zmiksować! Tyle roboty... ;) Na śniadanie, podwieczorek czy deser. Sprawdzą się o każdej porze dnia. Mowa oczywiście o placuszkach. Dzisiaj kakaowe z kaszę gryczaną. Skusisz się? Polecam! 


 
Składniki: (na 1 porcję)
 
40 g kaszy gryczanej (nieugotowanej)
szczypta soli
1 jajko + 1 białko
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki naturalnego kakao
2/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka masła orzechowego

 
Przygotowanie:
 
Kaszę gryczaną ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Następnie przełożyć do wysokiego naczynia i zbledować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do uzyskania w miarę jednolitej masy.
 
Po dwie łyżki masy nakładać na rozgrzaną patelnię (można ją lekko natłuścić olejem) Placuszki smażyć z obu stron. Podawać na ciepło, np. z powidłami, jogurtem i owocami. Smacznego!
 
 
 Inspiracja/ źródło: klik

3 komentarze:

  1. pysznie wyglądają!
    Zapraszam do mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis. Robiłam takie placuszki z mąki gryczanej, ale z gotowanej kaszy jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly