16 lipca 2016

Kruche babeczki czekoladowe z truskawkami

 
Kruchutkie babeczki z czekoladą i truskawkami. Takie połączenie nie ma sobie równych! Można przygotować małe babeczki, ale także mini tartę i udekorować ją plasterkami truskawek (patrz zdjęcie poniżej). Glazura, którą pokrywamy owoce, przedłuża im świeżość i sprawia, że są błyszczące. Jeszcze taka mała wskazówka: jeśli foremki na babeczki obsypiemy zmielonymi orzechami, to babeczki będą miały smaczny posmak. Gorąco polecam!

 
Składniki: (na ok. 15 sztuk)
 
Ciasto kruche:
170 g mąki pszennej
1 kopiasta łyżka kakao
100 g zimnego masła
60 g cukru pudru
1 żółtko
 
Krem czekoladowy:
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
4 łyżki gorącego mleka
100-150 g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
 
Dodatkowo:
300 g truskawek
 
Glazura:
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru pudru
8 łyżek zimnej wody
 

Przygotowanie:

Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto od razu rozwałkować pomiędzy folią spożywczą lub papierem do pieczenia (nie będzie się kleić) na grubość około 5 mm. Za pomocą szklanki wykrawać koła, wylepić nimi foremki do babeczek wysmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką (można oprószyć również zmielonymi orzechami). Ciasto nakłuć widelcem i umieścić na płaskiej blaszce. Schłodzić w lodówce.

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Gdy nabierze odpowiedniej temperatury wstawić babeczki z blaszką do piekarnika i piec przez ok. 10-15 minut.

 Po tym czasie wyjąć i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremek. Ostudzić. 

Krem czekoladowy: Czekolady drobno posiekać i rozpuścić w gorącym mleku. W razie potrzeby podgrzać kilka sekund w mikrofalówce lub pomóc sobie kąpielą wodną. Przestudzić. 

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wlać przestudzoną czekoladę i zmiksować do uzyskania jednolitego kremu.
 
Gotowym kremem napełnić spody babeczek. Wierzch udekorować truskawkami.  
 
Glazura: Żelatynę wymieszać z cukrem pudrem, a następnie zalać zimną wodą. Podgrzać kilka sekund w mikrofalówce lub na małym ogniu, aż żelatyną się rozpuści. Przestudzić.

Tężejącą glazurą wysmarować truskawki. Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. wyglądają apetycznie *.*
    z pewnością będę tu częściej zaglądać! ..i zapraszam również do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly