9 lipca 2016

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką i różowym lukrem

 
Sezon na porzeczki trwa, więc na blogu sporo jest ostatnio przepisów z wykorzystaniem właśnie tych owoców :) To ciasto jest znakomite na upalne dni. Smaki świetnie się równoważą, a różowy lukier nadaje wypiekowi elegancji. Ciasto pozostaje kruche przez dobre kilka dni. Bardzo polecam!
 
 
Składniki: (na tortownice o średnicy ok. 20 cm)

Ciasto kruche:
 150 g zimnego masła
2 żółtka
100 g cukru pudru
250-300 g mąki pszennej
 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
500 g czerwonej porzeczki
3/4 szkl cukru
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki kaszy manny

Różowy lukier:
3/4 szkl cukru pudru
1 łyżka wody
1 łyżka soku z czerwonej porzeczki (najlepiej świeżo wyciśnięty)

Dodatkowo:
czerwona porzeczka do dekoracji


Przygotowanie:

Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z ciasta kulę, a następnie podzielić na dwie części: większą i ciut mniejszą. Mniejszą owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalce na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Większą część wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 20 cm, której dno wyścielić wcześniej papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Ciasto dobrze podociskać w dno formy, ale również w boki na wysokość ok. 2-3 cm. Blaszkę z kruchym spodem włożyć do lodówki, a w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Gdy osiągnie tę temperaturę, podpiec spód ciasta przez ok. 15-20 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do przestudzenia.
 
 
Nadzienie: Czerwone porzeczki umyć, osuszyć. Dodać do nich cukier, mąką pszenną oraz kaszę mannę i dobrze wymieszać. Nadzienie wyłożyć na podpieczony kruchy spód, lekko dociskając łyżką, by wyrównać.
 
 
Na wierzch ciasta zetrzeć ciasto z zamrażalki. Piec w 180 st.C przez ok. 40-50 minut, aż górna posypka z ciasta nabierze złotego koloru. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia.

Różowy lukier: Składniki utrzeć, np. łyżeczką, do powstania gęstego, lekko różowego lukru. Ostudzone ciasto polać lukrem i udekorować porzeczkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
 

1 komentarz:

Printfriendly