2 lipca 2016

Lodowy tort śmietankowy z truskawkami

 
Z uśmiechem na ustach dzielę się dzisiaj z Wami przepisem, który zwyciężył w urodzinowym konkursie na Nastoletnich. Mowa oczywiście o przepisie Pani Anity na lodowy tort z truskawkami. Wprowadziłam kilka zmian, troszkę go zmodyfikowałam i teraz mogę w pełni i z czystym sumieniem zamieścić go tutaj. Tort nie wymaga pieczenia, a jedynie zamrażalki :) Można powiedzieć, że są to lody z truskawkami podane w formie tortu. Genialny pomysł na urodzinowy tort w lecie czy też w upalne dni. Koniecznie wypróbujcie i pamiętajcie, by tort kroić ostrym nożem maczanym we wrzątku. Pani Anicie jeszcze raz gratuluję i dziękuję za tak smakowitą propozycję konkursową.              
  
Składniki:
 
200 g biszkoptów
100 g herbatników
3 szkl mleka
3/4 szkl cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
7 żółtek
330 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
500 g truskawek + truskawki do dekoracji
2 łyżki cukru
 
 
Przygotowanie:
 
2 szkl mleka przelać do garnuszka. Dodać obydwa rodzaje cukru i podgrzewać na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania. Do reszty mleka dodać żółtka i dobrze zmiksować, aż mleko się spieni (ok. 3-5 minut). Następnie wlać do gorącego, ale nie wrzącego mleka ciągle mieszając trzepaczką, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć (ok. 7 minut). Pamiętajcie, by nie zagotowywać masy! Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
 
 
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo wlewać wystudzoną masę mleczno-jajeczną, wciąż miksując na średnich obrotach miksera. Tak przygotowaną lodową masę umieścić w zamrażarce. Co 30 minut przemieszać, by nie utworzyły się kryształki lodu. 
 
Biszkopty i herbatniki drobno pokruszyć w malakserze lub przy pomocy wałka (najlepiej na gładki pył). 
 
Odważyć 200 g masy lodowej (masa powinna pomału zamarzać, nie może być zbyt płynna) i dodać do niej dodać pokruszone biszkopty i herbatniki. Wszystko wymieszać łyżką i wyłożyć na dno tortownicy, którą uprzednio wyścielić folią aluminiową (można samo dno, jeśli wasza tortownica jest szczelna i nie przecieka). Ciasteczkowy spód odstawić do zamrażalnika na kilka godzin, aż całkowicie się zamrozi. W tym czasie lodową masę przechowywać już w lodówce, a nie w zamrażalniku. 
 
Na zamrożony spód wylać 1/2 pozostałej masy lodowej i ponownie zamrozić.
 
Truskawki zmiksować z 2 łyżkami cukru (pominęłam cukier) i przełożyć na warstwę lodów. Na truskawkowy mus od razu wylać resztę masy lodowej. Ponownie tort wstawić do całkowitego zamrażalnika. Najlepiej na całą noc.
 
Przed podaniem udekorować truskawkami. Kroić ostrym nożem maczanym we wrzątku. Smacznego!  
 

2 komentarze:

  1. *.* te truskawki takie piękne do tego ten torcik...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly