17 lipca 2016

Muffiny Brownie z czerwoną porzeczką

 
Przepis na klasyczne Brownie znajdziecie już na blogu (klik). A co powiecie na Brownie w formie muffinek z dodatkiem czerwonej porzeczki?? Ocenę pozostawiam Wam ;) Mogę tylko zapewnić, że te muffinki zasmakują Wam tak samo, jak moim bliskim. Bardzo polecam!
 
 
Składniki: (na ok. 10 sztuk)
 
Ciasto:
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
200 g cukru
2 jajka w temperaturze pokojowej
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 150 g czerwonej porzeczki
 
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub podgrzać na małym ogniu uważając, by czekolada się nie przypaliła. Następnie wsypać cukier, wymieszać. Garnuszek zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
 
Do ostudzonej masy wbić jajka i zmiksować. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz czerwone porzeczki, wymieszać szpatułką do połączenia składników.
 
 
 
Masę nakładać do papilotek do ich 3/4 wysokości. Na wierzch można wcisnąć jeszcze kilka porzeczek. Piec w 180 st.C przez ok. 20 minut do ładnego zarumienienia i wyrośnięcia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly