19 lipca 2016

Musztardowy chleb żytni


Po wczorajszych bezach trzeba odpocząć od słodkiego... ;) Chleb z dodatkiem musztardy ma bardzo ciekawy smak. Jest ciężki za sprawą mąki żytniej razowej, troszkę gorzkawy i z dużą ilością słonecznika i siemienia lnianego. Już po jednej kromce odczujemy sytość. Chleb jest prosty w przygotowaniu i nie sprawia żadnych problemów. Jedyny minus to to, że znika w ekspresowym tempie. Polecam podwoić ilość składników i upiec chlebek w większej keksówce.

 
Składniki:
 
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka mąki pszennej
250 g mąki żytniej razowej typ 2000
30 g nasion słonecznika
40 g nasion siemienia lnianego
75 g musztardy
1 łyżeczka soli
150 ml ciepłej wody

 
Przygotowanie:
 
Drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłej wody z 1 łyżeczką cukru oraz 1 łyżką mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do ruszenia drożdży. 
 

Mąkę żytnią przesiać, wymieszać z solą i nasionami. Następnie wlać ciepłą wodę i dodać wyrośnięty rozczyn oraz musztardę. Całość zagnieść rękami (lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego), do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto umieścić w oprószonej mąką misce i przykryć ściereczką. Odstawić na ok. 2 godziny do wyrośnięcia- podwojenia objętości.
 
Po tym czasie ciasto zagnieść rękami i uformować w podłużny bochenek. Umieścić go w małej formie keksówce (moja o wymiarach 10x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut. 
 
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 35-40 minut. Następnie wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!

Inspiracja/ źródło: klik

2 komentarze:

  1. Ten przepis będę musiała wypróbować, ale jestem ciekawa, jaka musztarda najlepiej się nadaje? W moim domu króluje sarepska, może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak pewnie :-) Kazda sklepowa sie nada. Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly