30 lipca 2016

Pizzerki

 
Puszyste, malutkie mini pizzerki z dużą ilością sosu pomidorowego i serem żółtym. Takie same można kupić w pobliskiej piekarni niedaleko mnie :) Są fenomenalne! Najlepsze od razu po wyjęciu z piekarnika, choć na zimno też nie są niczego sobie. Bardzo aromatyczne za sprawą przyprawy do chleba staropolskiego, która z powodzeniem zastąpić możecie mieszanką ziół, np. majeranku, tymianku, oregano itp. Serdecznie polecam, na pewno się nie rozczarujecie ;)
 
 
Składniki: (na ok. 30 sztuk)
 
Rozczyn:
30 g świeżych drożdży
3 łyżki letniej wody
30 g mąki pszennej
 
Ciasto:
cały powyższy rozczyn
2 łyżeczki przyprawy do chleba staropolskiego (jest to mieszanka czarnuszki, oregano, tymianku, majeranku i rozmarynu)
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
650 g mąki pszennej
300 g letniej wody

Sos pomidorowy:
250 g koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
3 łyżki ketchupu
sól, pieprz, oregano do smaku

Dodatkowo:
200 g sera żółtego, startego
 
 
Przygotowanie:
 
Rozczyn: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać mąkę pszenną, ponownie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 30 minut do ruszenia drożdży". Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj.
 
Ciasto: Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby dolać odrobinę wody lub dosypać mąki. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, gładkie i nie klei się do rąk.
 
Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5-2 godziny do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).

 
 Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami, a następnie rozwałkować na grubość 1 cm. Przy pomocy szklanki wyciąć z ciasta koła i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (urosną!).  Odstawić na ok. 40 minut do napuszenia.
 
 
W międzyczasie przygotować sos pomidorowy: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Do koncentratu pomidorowego dodać ketchup i czosnek, wymieszać. Na koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.

 Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Wyrośnięte pizzerki wysmarować sosem pomidorowym i posypać startym serem żółtym. 

 
Piec przez ok. 15-20 minut, aż ser się rozpuści i ładnie zarumieni. Po tym czasie wyjąć i od razu podawać. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Już wypróbowałam. Są przepyszne, dodaję je do listy moich ulubionych przepisów. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze. Zycze smacznego ;-)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly