22 lipca 2016

Rolada bezowa z mascarpone i czerwoną porzeczką

 
Zalegają Wam w domu białka?? Taka bezowa rolada rozwiąże ten problem! Delikatna pianka bezowa z chrupiącą skórką otulona kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone z dodatkiem czerwonej porzeczki. Co ciekawe tę roladę nie suszy się godzinami w piekarniku, a jedynie 20-25 minut, by w środku pozostała miękka i bez problemu dała się zwinąć. Polecam wszystkim lubiącym słodkie wypieki! Przed pieczeniem zachęcam do przeczytania notki na temat perfekcyjnych bez- klik.
 
 
Składniki:
 
Beza:
3 białka w temperaturze pokojowej
3/4 szkl drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 
Krem:
100 g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
150 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
 
Dodatkowo:
200 g czerwonej porzeczki+ garść do dekoracji
 
 
Przygotowanie:
 
Piekarnik rozgrzać do 170 st.C.
 
Beza: Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Gdy piana będzie śnieżnobiała, a cukier niewyczuwalny, wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.
 
Pianę wyłożyć do blaszki o wymiarach 30x25 cm, którą wcześniej wyścielić papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut.
 
Po tym czasie bezę wyjąć z piekarnika (gwałtownie opadnie) i położyć na ściereczce lub folii aluminiowej (papierem do góry). Pozostawić do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie przygotować krem...
 
Krem: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodając pod koniec serek mascarpone. 
 
Ostudzoną bezę wysmarować kremem, pozostawiając jeden z krótszych boków bez smarowania, by później łatwiej można było zwinąć roladę, a krem nie uciekł. Na krem wyłożyć czerwoną porzeczkę. Bezę zwinąć wzdłuż krótszego boku, wspomagając się ściereczką lub folią z dołu.
 
 
 
Bezową roladę owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut, by smaki się połączyły. Podawać w towarzystwie czerwonej porzeczki. Smacznego!
 
 

6 komentarzy:

  1. Te kwaśne porzeczki muszą rewelacyjnie smakować w połączeniu ze słodką bezą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. łał- wygląda po prostu- genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na ile stopni piekarnik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 170 st.C :-)
      Jest napisane w przepisie ;-) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Oki dziękuję:))

      Usuń
  4. pyszne...super na mokre, zimne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly