28 lipca 2016

Sernik z czarnej porzeczki z musem z białej czekolady

 
Porzeczek teraz wszędzie od groma! W sklepie, w lesie, na targu, wszędzie nasze sezonowe owoce. Uwielbiam ten czas- czas kolorowych, polskich, drobnych owoców. Jestem pewna, że dzisiejszy przepis na porzeczkowy sernik przypadnie Wam do gustu. Zestawienie kwaśnej czarnej porzeczki ze słodką białą czekoladą jest fenomenalne! Ja do musu użyłam białej czekolady z drobinkami jagód (taką akurat miałam). Serniczek pieczemy na spodzie z pokruszonych herbatników, który wcześniej podpiekamy w piekarniku. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, gdy nabierze odpowiedniej konsystencji. Gorąco polecam! Korzystajmy, póki są porzeczki ;)
 
 
Składniki: (na tortownice o średnicy ok. 20 cm)
 
Spód:
130 g herbatników maślanych
50 g masła, stopionego
2 łyżki mleka

Masa serowa:
600 g sera twarogowego, zmielonego (można użyć z wiaderka)
4 jajka
1 szkl cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka kaszy manny
250 g czarnej porzeczki

Mus z białej czekolady:
150 g śmietany kremówki 36%
80 g białej czekolady, posiekanej

Dodatkowo:
czarna porzeczka do dekoracji
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:
 
Spód: Herbatniki umieścić w malakserze razem ze stopionym masłem oraz mlekiem i zmiksować do połączenia składników. Herbatniki można również drobno pokruszyć przy pomocy wałka i łyżką wymieszać z masełkiem. Ciasteczkową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 20 cm, której dno wyścielić papierem do pieczenia. Masę dobrze ugnieść w dno formy. Blaszkę ze spodem schłodzić 60 minut w lodówce.

Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Ciasteczkowy spód podpiec przez ok. 15 minut. Następnie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
 
Masa serowa: Czarną porzeczkę zmiksować w blenderze na puree. Zmielony twaróg umieścić w dużej misce. Dodać jajka, cukier, mąkę, kaszę mannę oraz puree z porzeczek. Wszystko krótko zmiksować do połączenia.
 
Tak przygotowaną masę serową wylać na ostudzony spód z herbatników. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez ok. 60-80 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. U niektórych po godzinie sernik może być gotowy. Sernik jest upieczony, gdy jest ścięty z wierzchu, a po poruszeniu formą ma galaretowatą strukturę.
 
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
 
Mus z białej czekolady: Posiekaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec wlewając ostudzoną czekoladę, krótko zmiksować.
 
Biały mus wyłożyć na sernik, wyrównać. Sernik schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Przed podaniem udekorować czarną porzeczką i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly