6 lipca 2016

Stecca

 
Stecca to rodzaj włoskiego pieczywa. Płaskie, podłużne chlebki, które w smaku zbliżone są do pizzy lub focacci. Najlepsze tuż po upieczeniu jedzone na ciepło w towarzystwie dipów. W przepisie podaję zaledwie kilka dodatków, którymi można urozmaicić to pieczywo. Oprócz pomidorków, oliwek, mozzarelli czy soli, można użyć czosnku, ziół prowansalskich i wielu innych składników, które akurat mamy pod ręką. Serdecznie polecam! 
 
 
Składniki: (na 4 sztuki)
 
Zaczyn:
5 g świeżych drożdży
50 ml letniej wody
50 g mąki pszennej typ 750
 
Ciasto właściwe:
200 ml wody
350 g mąki pszennej
1,5 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki soli (dałam troszkę więcej)

Dodatki:
5 pomidorków koktajlowych (zastąpiłam zwykłymi)
10 dużych oliwek
1 kula mozzarelli
2 szczypty soli gruboziarnistej
 
 
Przygotowanie:
 
Zaczyn: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać 50 g mąki pszennej i wymieszać łyżką do połączenia składników. Miskę z zaczynem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut.
 
Ciasto właściwe: Do wyrośniętego zaczynu dodać wszystkie składniki ciasta właściwego i wymieszać na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez ok. 6-8 minut, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i przestanie kleić się do rąk. W początkowej fazie zagniatania można ciasto podsypywać mąką, by zbytnio się nie kleiło.

Wyrobione ciasto umieścić w misce oprószonej mąką (lub wysmarowanej oliwą). Przykryć miskę ściereczką i odstawić na bok do wyrośnięcia na około 2-3 godziny. W cieplejsze dni czas ten może się skrócić. Ciasto musi po prostu podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Dobrze jest w połowie tego czasu odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią lub naciągnąć każdy bok ciasta do środka. Im dłużej ciasto wyrasta, tym smaczniejsze i bardziej puszyste pieczywo otrzymamy. Więcej o cieście drożdżowym przeczytacie tutaj.

Nasmarowanymi oliwą dłońmi przełożyć ciasto na naoliwiony blat. Ciasto rozpłaszczyć na kwadrat o boku 20 cm. Ostrym nożem lub skrobaczką „zamoczoną” w mące podzielić ciasto na 4 równe części. Każdą część rozciągnąć na podłużne paluchy. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2-3 cm. Na każdy paluch ułożyć inny dodatek: oliwki, pomidorki, porwaną na kawałki mozzarellę lub posypać solą gruboziarnistą.
 
 
Blaszkę z Steccą przykryć folią spożywczą i odstawić na 1,5-2 godziny do garowania.
 
Pod koniec tego czasu piekarnik rozgrzać do 250 st.C. Stecce piec przez ok. 15-20 minut. Następnie wyjąć i przenieść na kratkę do przestudzenia. Polecam zajadać na ciepło, tuż po upieczeniu. Smacznego!
 
Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly